Kimchi

Kimchi. Verrot lekker!

  • Bereidingstijd: 30 minuten
    Pekelen: 2 uur
    Fermenteren: 5 dagen

  • 20 porties

Groenten inmaken

Voor groenten geldt: hoe verser hoe beter. Maar soms heb je zoveel groenten in huis dat je ze gewoon niet allemaal kunt opeten. Groenten inmaken is dan een uitkomst. Tegenwoordig een luxe maar vroeger een noodzaak om te overleven. Toch gaat het niet alleen om de houdbaarheid, de smaak en textuur van ingemaakte groenten is…

Benodigdheden

  • 1 grote steriele weckpot 1500 ml

Ingredienten

  • Voor de kimchi:
  • 75 g suiker
  • 25 g zout
  • 1 kg kool
  • bosje lente ui
  • Voor de rub:
  • 10 g rijstebloem
  • 50 ml water
  • 2 uien
  • 50 g knoflook
  • 50 g vissaus
  • 50 g lichte sojasaus
  • 50 g Koreaanse chilipoeder (20g chilipoeder en 30g paprikapoeder)
  • 40 g lente ui
  • 35 g verse gember
  • 10 g trassi
  • Vegetarische kimchi? vervang trassi en vissaus voor hetzelfde gewicht aan rode misopasta

Werkwijze

Stap 1/ Verwijder het onderste deel van de stronk. Snij de kool over de lengte doormidden en snij de helften in elk in 5 a 6 parten.

Stap 2 / Meng 30 g suiker met het zout. Kneed het goed door de koolbladeren en laat 2 uur afgedekt staan. Knijp het vocht eruit en houd apart.

Stap 3/ Meng de rijstebloem en het water tot een papje. Breng op matig vuur aan de kook en roer goed totdat het bindt. Doe over in een bakje en laat afkoelen.

Stap 4/ Blender de overige ingrediënten van de rub met de rest van de suiker tot een pasta

Stap 5/ Spoel de kool goed af en smeer in met de chilipasta

Stap 6/ Doe stukken kool in een pot en druk ze goed aan. Er moet zo veel mogelijk lucht uit de pot. Zorg ervoor dat er een laagje vocht boven de kool komt te staan. Dat lukt misschien nog niet direct maar na een dag fermenteren is er meer vocht. Druk de groenten dan nogmaals aan.

Stap 7/ Zet de pot in de koeling en laat minimaal 5 dagen fermenteren voordat je de kimchi eet.

Bekijk hier de video van dit recept

Bekijk deze video om te zien hoe je weckpotten steriel maakt

4 Reacties op "Kimchi"

  • Monika

    23 maart 2019 om 14:17

    Hallo, ziet er heerlijk uit. Bedankt voor het goed beschreven recept. Nog twee vraagjes: kan ik ipv rijstebloem ook bv aardappelzetmeel gebruiken? En u schrijft minimaal 5 dagen laten fermenteren in de koelkast, maar hoe lang kan ik de pot in de koelkast goed houden?

    • Eke Mariën

      18 april 2019 om 21:51

      Hoi Monika, beetje late reactie. Excuses daarvoor maar ik ben erg druk met een nieuw boek. Komt in augustus uit. Erg leuk. Maar antwoorden op je vragen: ja aardappelzetmeel of maizena werkt ook prima. Na 5 dagen is de kool goed op smaak maar je kunt hem daarna nog maanden bewaren. Succes!

  • geja

    15 september 2018 om 15:56

    Hartelijk dank voor de video”s en de recepten. Mijn vraag is: kun je de suiker ook weglaten of vervangen bij een suikervrij voedingspatroon? En deze vraag betreft zowel het fermenteren als het inmaken met zuur.

    • Eke Mariën

      18 september 2018 om 19:42

      Hoi Geja, ja je kunt de suiker gewoon weglaten. Die speelt geen rol in het fermentatieproces. Suiker dient alleen voor de smaak, ook bij het inmaken met zuur.
      Succes!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.