Zoetzuur van bietjes en meiknol

Bietjes en andere knolletjes zijn heerlijk in zoetzuur.

  • Bereidingstijd: 30 minuten
    Inleggen: 5 dagen

  • 20 porties

Groenten inmaken

Voor groenten geldt: hoe verser hoe beter. Maar soms heb je zoveel groenten in huis dat je ze gewoon niet allemaal kunt opeten. Groenten inmaken is dan een uitkomst. Tegenwoordig een luxe maar vroeger een noodzaak om te overleven. Toch gaat het niet alleen om de houdbaarheid, de smaak en textuur van ingemaakte groenten is…

Benodigdheden

  • Steriele weckpoten van 1250 ml

Ingredienten

  • 1 kg rode bietjes
  • 1 kg meiknolletjes
  • 500 ml witte wijnazijn
  • 300 ml witte wijn
  • 350 ml water
  • 200 g suiker
  • 25 g zout
  • 6 g peperkorrels (2tl)
  • 6 g korianderzaad (2tl)
  • 3 g karwijzaad (1tl)
  • 3 g anijszaad (1tl)
  • 5 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1 rode peper, in dunne ringetjes

Werkwijze

Stap 1/ Schil de bietjes en meiknolletjes en snij ze op een mandoline (of met een dunschiller) in dunne plakjes.

Stap 2/ Breng de azijn, witte wijn en water met de suiker en het zout tegen de kook.

Stap 3/ Verhit de peperkorrels, korianderzaad, karwijzaad en anijszaad in een steelpannetje (zonder olie of boter) tot de specerijen hun geur afgeven.

Stap 4/ Stapel de plakjes biet en meiknol in 2 grote steriele* potten. Verdeel de knoflookplakjes, rode peper en specerijen ertussen.

Stap 5/ Laat het azijnmengsel koken en schenk het kokendheet op de met groenten gevulde potten. Zorg ervoor dat de groenten helemaal onder staan.

Bekijk hier de video van dit recept

*In deze video laat ik zien hoe je potten steriel maakt

2 Reacties op "Zoetzuur van bietjes en meiknol"

  • Marjan

    23 juli 2023 om 13:09

    Hallo,
    Ik heb een vraag:

    Wat voor methode gebruiken jullie om de verhouding groente/ inhoud pot/ azijn/ water / suiker/ smaak toevoegingen, te bepalen?
    Hartelijke groet.
    Marjan

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.