Zoetzuur van bietjes en meiknol
Bietjes en andere knolletjes zijn heerlijk in zoetzuur.

basis Bereidingstijd: 30 minuten
Inleggen: 5 dagen20 porties -
Benodigdheden
- Steriele weckpoten van 1250 ml
Ingredienten
- 1 kg rode bietjes
- 1 kg meiknolletjes
- 500 ml witte wijnazijn
- 300 ml witte wijn
- 350 ml water
- 200 g suiker
- 25 g zout
- 6 g peperkorrels (2tl)
- 6 g korianderzaad (2tl)
- 3 g karwijzaad (1tl)
- 3 g anijszaad (1tl)
- 5 teentjes knoflook, in plakjes
- 1 rode peper, in dunne ringetjes
Werkwijze
Stap 1/ Schil de bietjes en meiknolletjes en snij ze op een mandoline (of met een dunschiller) in dunne plakjes.
Stap 2/ Breng de azijn, witte wijn en water met de suiker en het zout tegen de kook.
Stap 3/ Verhit de peperkorrels, korianderzaad, karwijzaad en anijszaad in een steelpannetje (zonder olie of boter) tot de specerijen hun geur afgeven.
Stap 4/ Stapel de plakjes biet en meiknol in 2 grote steriele* potten. Verdeel de knoflookplakjes, rode peper en specerijen ertussen.
Stap 5/ Laat het azijnmengsel koken en schenk het kokendheet op de met groenten gevulde potten. Zorg ervoor dat de groenten helemaal onder staan.
Bekijk hier de video van dit recept
*In deze video laat ik zien hoe je potten steriel maakt