Inmaken: Potten schoonmaken

Schone potten is een voorwaarde voor inmaken.

Het maakt niet zoveel uit wat je gaat inmaken. Je potten moeten altijd goed schoon zijn om bederf te voorkomen. Er zijn drie manieren waarop je potten kunt schoonmaken: in de oven, koken in water of in de vaatwasmachine. In deze video laat ik zien hoe je te werk gaat.

7 Reacties op "Inmaken: Potten schoonmaken"

 • Rolinde

  23 september 2018 om 16:53

  In de film is niet te zien hoe je de potten, gekookt in het water, droogt terwijl ze tòch steriel blijven. Hoe gaat dat?

  • Eke Mariën

   3 oktober 2018 om 22:00

   Hoi Rolinde, als je de hete potten uit het water omgekeerd op een doek zet worden ze vanzelf droog. Het hete water verdampt.

 • Gemma

  22 september 2018 om 16:38

  In de oven heb ik nog nooit gesteriliseerd, wel in de magnetron (alleen glas natuurlijk) Ik heb kalkrijk water waardoor er een aanslag op de potten komt, is het handig om soda of azijn toe te voegen en spoel ik hierna de potten na?
  Bedankt voor de video

  • Eke Mariën

   3 oktober 2018 om 22:04

   Hoi Gemma, ja die kalkaanslag is optisch niet fijn maar kan geen kwaad. Als je soda toevoegt aan het water is afspoelen een goed idee. Azijn kun je ook gebruiken maar niet allebei. Het gaat erom om een mileu te creeren waarin bacterien niet overleven. Soda is een base, azijn een zuur. Als je ze biede gebruikt maak je het milieu neutraal. Dat vergroot de kans dat bacteriën kunnen gedijen. Alhoewel in kokend water draai je ze sowieso de nek wel om.

 • Rennie tel

  30 juli 2018 om 15:19

  In mijn optie is het niet verstandig om de weckringen droog in de oven te steriliseren .
  Je kunt ze misschien beter uitkoken in een pannetje water met een beetje soda of azijn.
  Graag een reaktie.

  • Eke Mariën

   27 augustus 2018 om 15:25

   Hoi Rennie, ja als je de rubber ringen vaak droogt worden ze bros. Inderdaad beter koken in water. Soda of azijn is niet eens nodig als je het water goed laat koken. Dank voor je opmerking!

 • Sjoukje

  19 november 2017 om 16:00

  Schone potten 10 min in een oven van 110 graden. Supermakkelijk. Werkt perfekt!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die om de week op vrijdag 17.00 uur verschijnt.