Inmaken in zoetzuur
Eigenlijk kun je alle groenten inmaken in zoetzuur. Hoe je dat doet laat ik zien in deze video aan de hand van drie verschillende soorten groenten: wortels, knolletjes en augurken.
8 Reacties op "Inmaken in zoetzuur"
Boeken
- 38,99
Het nieuwe boek van Eke Mariën en Jan Groenewold, alias Cook & Chemist. In dit boek behandelen we de fysische en chemische processen die ten grondslag liggen aan het koken. Lees meer Recensies Ik lig mijn vingers erbij af, zowel bij de theorie als bij de recepten, heerlijk! De uitleg over alle basisprocessen van koken, wat fijn om dit nu niet alleen te weten maar ook te begrijpen. Nu kan ik ze meteen echt goed gaan toepassen. De recepten zijn leuk om te maken en sluiten goed aan op de theorie. Hoe leuk om eindelijk eens te snappen wat er tijdens het bereiden gebeurt. Ik zie dit boek echt als een noodzakelijke aanvulling voor in mijn boekenkast en zal het nog regelmatig gebruiken. Alleen maar positief: goede recepten, praktisch en mooi vormgegeven. Mooi boek, voor mensen die willen weten wat de processen zijn in het gerecht dat je aan het maken bent.
Prachtig en uitzonderlijk kookboek met een schat aan kennis. Heel goed uitgelegd, en met fijne voorbeeld recepten geïllustreerd. Eigenlijk gek dat mensen die heel veel koken, gewoon thuis zoals ik, zo weinig weten over het hoe en waarom. Je staat echt steviger in je keukenschoenen met dit boek, en het is ook prettig geschreven en mooi vormgegeven. Dikke vette schuimende borrelende heerlijk geurende aanrader!Koop nu > - 12,50
In dit boek Bakken met Kennis leer ik je 'het waarom' van het bakken. Veel achtergrondinformatie en 80 heerlijke recepten. Resensies Heel goed boek voor bakkers die nou eens echt willen weten waarom het ene baksel zus en het andere baksel zo de oven uit komt. De tip van de pizza/ovensteen..(zie boek) is voor mij de aankoop al meer dan waard. Ook als je gluten of suikervrij wil bakken staan er in het boek vervangers met hun eigenschappen. aantrekkelijke foto's en recepten. Klassiekers als Bretonse appeltaart maar ook Reuzenkikkererwtenmeringues. Echt erg vernieuwend. Ik vind het een leuk informatief en leerzaam boek, duidelijker en overzichtelijker dan bijv de boeken van Harold McGee. Er wordt niet alleen uitgelegd hoe je iets moet doen, maar ook waarom het zo werkt. Ook fijn is een bladzijlintje. Een fantastisch boek! Ik vind bakken leuk en gebruik liever geen standaard bak mixen en wijk graag van de standaard recepten af. Dit boek helpt erbij dat nog meer te doen. Het legt heel begrijpelijk uit hoe je met dezelfde basis ingrediënten toch heel verschillende eindresultaten kunt bereiken. Ook een goed boek voor mensen met bepaalde eisen aan hun voeding. Zo kan iedereen genieten. TOP! Bakken met kennis leidt tot bakken met plezier. Verwacht geen boek met recepten dat je een klein beetje kennis geeft,maar een boek dat je een schat aan kennis geeft én een aantal kei inspirerende recepten.
Koop nu > - Alleen 2e hands verkrijgbaar,00
Koken met Kennis is een bundeling van de twee eerder verschenen Cook & Chemist boeken. In het boek laten we zien dat je met wetenschappelijke kennis je keukenprestaties kunt verbeteren. Lees meer Het boek is inmiddels alleen nog 2e hands verkrijgbaar. Recensies: Voor liefhebbers van kennis is dit een heerlijk boek. Waarom... wordt beantwoord over diverse processen. Nog niet uit, maar ik weet zeker dat ik door deze kennis beter kook zomaar uit 't losse vuistje. De schrijfstijl is wel wat wetenschappelijk, maar dat is geen probleem. Ik ben heel erg blij met dit boek! Het beschrijft niet alleen de bereidingstechniek maar vooral wat er gebeurt met het product tijdens de specifieke bereiding. Hierdoor begrijp ik veel beter het kookproces. Het wordt duidelijk en in begrijpelijke taal uitgelegd. Het leest makkelijk. Een "must have" voor iedere hobby kok en misschien zelfs ook nog professionele koks. Koop nu >
Workshop Agenda
Geen workshop gevonden
Hilda
Ik heb geleerd van huisuit dat je alle groenten die je in het zuur wilt inmaken ook even meekookt in de azijn/water alleen even goed de kook er over. Mijn potten staan behoorlijk lang zonder dat het gaat schiften enz.
ik heb hier een grote pot staan met van alles er in en die staat zeker alwel een maand of 4.
Eke Mariën
Hoi Hilda, even meekoken kan zeker geen kwaad uit oogpunt van hygiene. De groente wordt echter niet zachter door het koken omdat er zoveel zuur in het vocht zit.
Harry
In mijn recept gebruik ik 50% azijn en 50 % water en op 1 liter vocht 125 gr suiker tevens liggen de augurken minimaal in pekelwater. Ook pasteuriseer ik nadat ik het kokend vocht heb opgegoten en toch gebeurt het soms dat er een pot na een paar weken gaat fermenteren (witte neerslag en na openen schuimt het).
Is dit wel fermentatie, i qts het dan nog eetbaar en wat doe ik fout als ik gewone zoetzuur augurken wil hebben?
Graag jullie reactie.
Eke Mariën
Hoi Harry, pekel je de augurken wel voor het inmaken? Pekelen doe je in een oplossing van ca. 50 – 75 g zout per liter water. De zoute omgeving zet een boel micro-organismen buiten spel. Ook is het erg belangrijk de augurken voor het pekelen goed schoon te borstelen onder de kraan. De witte schimmel die ontstaat aan de oppervlakte van het inmaakvocht wijst op fermentatie. Het schuimen komt door koolzuurgas dat tijdens fermentatie ontstaat. Kennelijk zijn er nog melkzuurbacteriën actief. De witte schimmel is niet schadelijk en kun je eraf scheppen. Bij blauwe en groene schimmels alles meteen weg doen. Hetzelfde geldt bij een slechte geur. Het kan ook komen omdat je augurken groot zijn. Grote augurken kun je het best over de lengte in vieren snijden voor het inmaken. Succes!
Martina
Het maakt niet uit hoe goed je je handen wast, op je handen leven duizenden bacteriën en die was je niet weg 😉 Dus alles wat je met je handen aanraakt, is per definitie minder lang houdbaar. De azijn gaat zeker het bederf deels tegen, maar ik vraag me af wat de realistische houdbaarheid is.
Eke Mariën
Hoi Martina, het is lastig koken zonder handen. En zeker is het onmogelijk om alle bacteriën te verwijderen. Je moet daarom de voedingsbronnen van bacteriën zo veel mogelijk weghalen. Dat kan ten eerste door schoon te werken. Daarnaast kun je zout of suiker gebruiken om bacteriën uit te drogen. Ook zuren gaan de vermenigvuldiging van bacteriën tegen omdat ze slecht tegen een hoge zuurgraad kunnen. Als je dus goed inlegt in zuur kun je je groenten zeker een jaar bewaren in een pot.
piet
ik denk dat de groente niet lang houdbaar is omdat je de vingers aan de groente zowel als de binnenkant van de pot hebt gehad , steriliteit van het product als de pot is van hoogste belang
Eke Mariën
Ik was mijn handen altijd goed