Inmaken in zoetzuur

Zoetzure groenten zijn lekker en lang houdbaar.

Eigenlijk kun je alle groenten inmaken in zoetzuur. Hoe je dat doet laat ik zien in deze video aan de hand van drie verschillende soorten groenten: wortels, knolletjes en augurken.

9 Reacties op "Inmaken in zoetzuur"

 • Raoul

  1 augustus 2023 om 20:55

  Als reactie op Hilda (meekoken), Martina (bacteriën) en Harry (schimmel): Wanneer je weckpotten gebruikt (met een rubberen ring en klemmen), kun je de potten ook voor minstens 30 minuten in een pan water zetten dat net tegen de kook aan is.

  Een echte weckketel is misschien nog beter, dat automatiseert dit proces gedeeltelijk (maar daar moet je wel de ruimte voor hebben, want zo heel vaak gebruik je dit doorgaans niet).

  En natuurlijk altijd met steriele materialen werken zo snel mogelijk nadat je alles hebt gesteriliseerd; maar dat spreekt voor zich.

  Hoe dan ook: er komen altijd bacteriën en schimmelsporen terecht in het in te maken voedsel, maar de combinatie van steriel werken; zuur, zout en suiker gebruiken; en heet en lang genoeg verhitten na het in potten gedaan te hebben, zorgt ervoor dat je je ingemaakte groenten jaren kunt bewaren.

  • Eke Mariën

   15 augustus 2023 om 09:47

   Dank voor je bijdrage!

 • Eke Mariën

  21 januari 2021 om 20:00

  Hoi Hilda, even meekoken kan zeker geen kwaad uit oogpunt van hygiene. De groente wordt echter niet zachter door het koken omdat er zoveel zuur in het vocht zit.

 • Harry

  19 oktober 2020 om 22:45

  In mijn recept gebruik ik 50% azijn en 50 % water en op 1 liter vocht 125 gr suiker tevens liggen de augurken minimaal in pekelwater. Ook pasteuriseer ik nadat ik het kokend vocht heb opgegoten en toch gebeurt het soms dat er een pot na een paar weken gaat fermenteren (witte neerslag en na openen schuimt het).
  Is dit wel fermentatie, i qts het dan nog eetbaar en wat doe ik fout als ik gewone zoetzuur augurken wil hebben?
  Graag jullie reactie.

  • Eke Mariën

   20 oktober 2020 om 08:49

   Hoi Harry, pekel je de augurken wel voor het inmaken? Pekelen doe je in een oplossing van ca. 50 – 75 g zout per liter water. De zoute omgeving zet een boel micro-organismen buiten spel. Ook is het erg belangrijk de augurken voor het pekelen goed schoon te borstelen onder de kraan. De witte schimmel die ontstaat aan de oppervlakte van het inmaakvocht wijst op fermentatie. Het schuimen komt door koolzuurgas dat tijdens fermentatie ontstaat. Kennelijk zijn er nog melkzuurbacteriën actief. De witte schimmel is niet schadelijk en kun je eraf scheppen. Bij blauwe en groene schimmels alles meteen weg doen. Hetzelfde geldt bij een slechte geur. Het kan ook komen omdat je augurken groot zijn. Grote augurken kun je het best over de lengte in vieren snijden voor het inmaken. Succes!

 • Martina

  24 april 2020 om 11:42

  Het maakt niet uit hoe goed je je handen wast, op je handen leven duizenden bacteriën en die was je niet weg 😉 Dus alles wat je met je handen aanraakt, is per definitie minder lang houdbaar. De azijn gaat zeker het bederf deels tegen, maar ik vraag me af wat de realistische houdbaarheid is.

  • Eke Mariën

   24 april 2020 om 13:16

   Hoi Martina, het is lastig koken zonder handen. En zeker is het onmogelijk om alle bacteriën te verwijderen. Je moet daarom de voedingsbronnen van bacteriën zo veel mogelijk weghalen. Dat kan ten eerste door schoon te werken. Daarnaast kun je zout of suiker gebruiken om bacteriën uit te drogen. Ook zuren gaan de vermenigvuldiging van bacteriën tegen omdat ze slecht tegen een hoge zuurgraad kunnen. Als je dus goed inlegt in zuur kun je je groenten zeker een jaar bewaren in een pot.

 • piet

  9 augustus 2019 om 14:47

  ik denk dat de groente niet lang houdbaar is omdat je de vingers aan de groente zowel als de binnenkant van de pot hebt gehad , steriliteit van het product als de pot is van hoogste belang

  • Eke Mariën

   2 september 2019 om 11:00

   Ik was mijn handen altijd goed

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.