Missie

Met Koken met Kennis wil ik het hele verhaal vertellen over koken, mijn grote passie. Dat verhaal gaat over de specialisten, over de producten, de arbeid en inspanning, de emoties, de passie, de vreugde, de kennis en het inzicht.

Als je dat verhaal kent, ga je vanzelf beter en lekkerder koken, want je krijgt gevoel voor de producten en technieken. Als je een tomaat of een maïskolf goed begrijpt, kun je er echt iets lekkers van maken. Zo heb ik het vak zelf ook geleerd. Na een studie communicatiewetenschap en een korte loopbaan als trainer, heb ik me rond mijn dertigste omgeschoold tot kok. Ik heb altijd grote behoefte gehad aan achtergrondinformatie. Niet voor niets heb ik samen met fysisch chemicus Jan Groenewold de Cook & Chemist-kookboeken geschreven, over de wetenschap van het koken. Zodra ik begrijp waarom ik iets doe, kan ik het beter onthouden. En vind ik het ook leuker.

Met Koken met Kennis wil ik mensen lekkerder leren koken. Het leuke is: hoe meer kennis je hebt over lekker koken, hoe afwisselender je gaat eten. En ik ben ervan overtuigd dat het geheim van een gezond dieet variatie van ingrediënten en bereidingswijzen is.

Daarom ben ik gek op streek- en seizoensproducten. De natuur geeft de afwisseling die we nodig hebben. Met deze gedachte ben ik Boerenjongens begonnen, een delicatessenwinkel met Nederlandse producten, en schreef ik het gelijknamige kookboek. Koken met Kennis is een vervolg daarop. Ik vind het belangrijk om te eten wat het seizoen en klimaat te bieden hebben. Dat is goed voor de boer, het land, het milieu en voor jezelf. En het is ook nog erg lekker.

Koken met Kennis is ook mijn eigen leerschool, want koken is kennis én ervaring. Koken is een ambacht met veel specialiteiten, met ieder hun trucjes en inzichten. Juist dit maakt koken zo interessant en persoonlijk. Ik raak nooit uitgeleerd, want steeds weer kom ik nieuwe ingrediënten, spannende bereidingswijzen en trends tegen die me nieuwsgierig maken. Ik blijf leren. Alle kennis en verhalen die ik daarbij opdoe, wil ik delen.

De ingrediënten van lekker koken
-Voor lekker koken heb je kennis van de seizoenen en hun producten nodig.
-Lekker koken betekent iets voelen bij je ingrediënten.
-Lekker koken vraagt om kennis en inzicht in de kooktechnieken.
-Koken is emotie.
-Koken is leuk.
-Koken is nog leuker als je snapt wat je 
doet.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.