Piccalilly

Echt beter dan uit de winkel! En onmisbaar bij de stamppot.

  • Bereidingstijd: 30 minuten
    Afkoelen: 2 uur

  • 20 porties

Groenten inmaken

Voor groenten geldt: hoe verser hoe beter. Maar soms heb je zoveel groenten in huis dat je ze gewoon niet allemaal kunt opeten. Groenten inmaken is dan een uitkomst. Tegenwoordig een luxe maar vroeger een noodzaak om te overleven. Toch gaat het niet alleen om de houdbaarheid, de smaak en textuur van ingemaakte groenten is…

Benodigdheden

  • steriele weckpotten of andere potten met een schroefdop (totaal circa 1,5 liter)

Ingredienten

  • 300 ml azijn
  • 200 ml water
  • 25 g bloem
  • 30 g Dijon mosterd (of 12.5 g mosterdpoeder)
  • 10 g suiker
  • 5 g gember (geraspt of fijngehakt)
  • 2.5 g kerriepoeder (kleine tl)
  • 2.5 g kurkuma (kleine tl)
  • 1 el zonnebloemolie
  • 600 g stevige groenten zoals wortel, bloemkool, meiknol, pastinaak, etc.

Werkwijze

Stap 1/ Meng 100 ml van de azijn met de bloem, mosterd, suiker, gember, kerrie, kurkuma en olie tot een glad papje. Breng de rest van de azijn met het water tegen de kook en giet het al roerende bij het mosterdpapje. Doe alles terug in de pan en breng het aan de kook. Laat even goed doorkoken. Roer goed zodat een dikke gebonden saus ontstaat.

Stap 2/ Snijd de groenten in kleine stukjes en kook ze beetgaar in ruim water waarin 10 g zout per liter water is opgelost. Laat de groenten goed uitlekken. Roer de groenten door de saus en breng alles aan de kook. Laat een minuutje doorkoken.

Stap 3/ Vul de schoongemaakte potten* tot net onder de rand met de piccalilly en sluit de deksels goed af.

Stap 4/ Zet de potjes op de kop zodat ze goed vacuüm afsluiten

Bekijk hier de video van dit recept

Voor piccalilly kun je allerlei soorten groenten gebruiken. Kijk wat er in het seizoen is. Kook harde groenten zoals wortel, prei, ui, pastinaak, bloemkool, meiknol, etc. eerst even kort in kokend water (blancheren). Spoel vervolgens koud en laat goed uitlekken. Zachte groenten zoals paprika of komkommer hoef je niet eerst te koken. Je kunt ook kruiden toevoegen zoals peterselie of dille.

*In deze video laat ik zien hoe je potten steriel maakt

Deel smakelijkShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this page

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: