Gefermenteerde groene tomaten

Een ideale manier om je groente tomaten lekker en lang te bewaren!

  • bereidingstijd: 15 minuten
    fermenteren: 5 dagen

  • 20 porties

Groenten inmaken

Voor groenten geldt: hoe verser hoe beter. Maar soms heb je zoveel groenten in huis dat je ze gewoon niet allemaal kunt opeten. Groenten inmaken is dan een uitkomst. Tegenwoordig een luxe maar vroeger een noodzaak om te overleven. Toch gaat het niet alleen om de houdbaarheid, de smaak en textuur van ingemaakte groenten is…

Benodigdheden

  • grote steriele weckpot van 1500 ml

Ingredienten

  • 4 g zwarte peperkorrels (1 tl), gekneusd
  • 3 g korianderzaad (1 tl)
  • 3 g mosterdzaad (1 tl)
  • 1 kg groene tomaten
  • 1 bosje radijsjes
  • paar takjes verse peterselie
  • paar takjes verse basilicum
  • 4 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1 liter water
  • 50 g zout

Werkwijze

Stap 1/ Rooster de specerijen even in een droge steelpan tot ze hun geur afgeven (gebruik geen olie of boter).

Stap 2/ Was de groene tomaten en maak de radijsjes schoon.

Stap 3/ Stapel de groenten in een grote steriele* weckfles (of verdeel over meerdere kleine). Stop de kruiden, knoflook en specerijen ertussen.

Stap 4/ Los  met een garde het zout op in het water. Schenk het bij de groenten in de pot tot deze helemaal onder staan. Je kunt de groenten onder het zoute water drukken met behulp van een klein potje water wat je er bovenop zet.

Stap 5/ Laat de pot met groenten 5 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Sluit de pot niet met het deksel maar hou het potje met water erop. Er mogen geen tomaten of radijsjes boven het water uitsteken, anders gaan ze bederven.

Bekijk hier de video van dit recept

*In deze video laat ik zien hoe je weckflessen steriel maakt

Deel smakelijkShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this page

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: