Gefermenteerde groene tomaten

Een ideale manier om je groene tomaten lekker en lang te bewaren!

  • bereidingstijd: 15 minuten
    fermenteren: 5 dagen

  • 20 porties

Groenten inmaken

Voor groenten geldt: hoe verser hoe beter. Maar soms heb je zo veel groenten in huis dat je ze gewoon niet allemaal kunt opeten. Groenten inmaken is dan een uitkomst, bijvoorbeeld als chutney, relish, jam of ingelegd in zoetzuur. Zo kun je seizoensgroenten de hele winter door bewaren. Toch gaat het bij het inmaken niet…

Benodigdheden

  • grote steriele weckpot van 1500 ml

Ingredienten

  • 4 g zwarte peperkorrels (1 tl), gekneusd
  • 3 g korianderzaad (1 tl)
  • 3 g mosterdzaad (1 tl)
  • 1 kg groene tomaten
  • 1 bosje radijsjes
  • paar takjes verse peterselie
  • paar takjes verse basilicum
  • 4 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1 liter water
  • 50 g zout

Werkwijze

Stap 1/ Rooster de specerijen even in een droge steelpan tot ze hun geur afgeven (gebruik geen olie of boter).

Stap 2/ Was de groene tomaten en maak de radijsjes schoon.

Stap 3/ Stapel de groenten in een grote steriele* weckfles (of verdeel over meerdere kleine). Stop de kruiden, knoflook en specerijen ertussen.

Stap 4/ Los  met een garde het zout op in het water. Schenk het bij de groenten in de pot tot deze helemaal onder staan. Je kunt de groenten onder het zoute water drukken met behulp van een klein potje water wat je er bovenop zet.

Stap 5/ Laat de pot met groenten 5 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Sluit de pot niet met het deksel maar hou het potje met water erop. Er mogen geen tomaten of radijsjes boven het water uitsteken, anders gaan ze bederven.

Bekijk hier de video van dit recept

*In deze video laat ik zien hoe je weckflessen steriel maakt

6 Reacties op "Groene tomaten fermenteren"

  • Stijn

    9 augustus 2023 om 11:25

    Hoe lang kan je ze bewaren? Moet je ze na 5 dagen opeten of is dit net heel lang houdbaar?

    • Eke Mariën

      15 augustus 2023 om 09:38

      Hoi Stijn, je kunt ze maanden bewaren zodra ze goed zijn gefermenteerd.

  • Ellen-Rose

    12 mei 2020 om 09:45

    Dag Eke,
    Superfijn al die achterliggende informatie die je deelt, dank daarvoor.
    Over het recept ‘groene tomaten fermenteren’ heb ik een vraag: gebruik je een bepaald ras groene tomaten of is dit ook te doen met onrijpe tomaten? Houd ik aan het eind van de zomer, tomaten willen dan niet meer rijpen, namelijk wel een kilootje van over.
    Alvast dank en
    hartelijke groet,
    Ellen-Rose

    • Eke Mariën

      15 mei 2020 om 16:53

      Hoi Ellen-Rose, het recept is juist bedoeld voor de groene onrijpe tomaten.

  • Jo

    23 oktober 2018 om 16:58

    Leuk recept! Tomaten inmiddels gefermenteerd, zitten wat witte spikkels bovenop. Kan dat kwaad? En de grootste vraag: wat kun je er nu mee doen? Waar gebruik ik het voor?

    • Eke Mariën

      26 oktober 2018 om 11:01

      He Jo, witte spikkels op de oppervlakte van het pekelwater kan geen kwaad. Kun je er gewoon afscheppen. De gefermenteerde tomaten kun je gebruiken door een salade. Eten als bijgerecht, lekker met kaas op een boterham, een relish van maken. Ook lekker in kleine stukjes op een carpaccio of fijngesneden door een couscoussalade.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.