Piccalilly

Echt beter dan uit de winkel! En onmisbaar bij de stamppot.

  • Bereidingstijd: 30 minuten
    Afkoelen: 2 uur

  • 20 porties

Groenten inmaken

Voor groenten geldt: hoe verser hoe beter. Maar soms heb je zoveel groenten in huis dat je ze gewoon niet allemaal kunt opeten. Groenten inmaken is dan een uitkomst. Tegenwoordig een luxe maar vroeger een noodzaak om te overleven. Toch gaat het niet alleen om de houdbaarheid, de smaak en textuur van ingemaakte groenten is…

Benodigdheden

  • steriele weckpotten of andere potten met een schroefdop (totaal circa 1 liter)

Ingredienten

  • 300 ml azijn
  • 200 ml water
  • 50 g bloem
  • 30 g Dijon mosterd (of 12.5 g mosterdpoeder)
  • 25 g suiker
  • 5 g gember (geraspt of fijngehakt)
  • 2.5 g kerriepoeder (kleine tl)
  • 2.5 g kurkuma (kleine tl)
  • 600 g stevige groenten zoals wortel, bloemkool, meiknol, pastinaak, etc.

Werkwijze

Stap 1/ Meng 100 ml van de azijn met de bloem, mosterd, suiker, gember, kerrie en kurkuma tot een glad papje in een ruime kom. Breng de rest van de azijn met het water tegen de kook en giet het al roerende bij het mosterdpapje. Doe alles terug in de pan en breng het aan de kook. Laat even goed doorkoken. Roer goed zodat een dikke gebonden saus ontstaat.

Stap 2/ Snijd de groenten in kleine stukjes en kook ze beetgaar in ruim water waarin 10 g zout per liter water is opgelost. Laat de groenten goed uitlekken. Roer de groenten door de saus en breng alles aan de kook. Laat een minuutje doorkoken.

Stap 3/ Vul de schoongemaakte potten* tot net onder de rand met de piccalilly en sluit de deksels goed af.

Stap 4/ Zet de potjes op de kop zodat ze goed vacuüm afsluiten

Bekijk hier de video van dit recept

Voor piccalilly kun je allerlei soorten groenten gebruiken. Kijk wat er in het seizoen is. Kook harde groenten zoals wortel, prei, ui, pastinaak, bloemkool, meiknol, etc. eerst even kort in kokend water (blancheren). Spoel vervolgens koud en laat goed uitlekken. Zachte groenten zoals paprika of komkommer hoef je niet eerst te koken. Je kunt ook kruiden toevoegen zoals peterselie of dille.

*In deze video laat ik zien hoe je potten steriel maakt

6 Reacties op "Piccalilly"

  • peter

    26 november 2020 om 11:03

    Goede dag,kunt u mij nu eens uitleggen ,mort ik 25 of 50gr bloem gebruiken,heb het met 50 gr geprobeerd,maar dat is veel te veel.

    • Eke Mariën

      27 november 2020 om 14:53

      Dat is niet mijn ervaring Peter. Ik houd het op 50 gram

  • Pauline

    23 januari 2020 om 02:10

    Hi,
    Heb net de piccalilly gemaakt. Tijdens het maken vielen me een aantal dingen op:
    1) in het recept wordt in stap 1 aangegeven dat er olie gebruikt wordt maar olie komt in het geheel niet terug in de ingredienten lijst.
    2) de saus is verschrikkelijk zuur. Ik weet dat het natuurlijk erg persoonlijk is wat iemand zuur en (toch) lekker vindt, dat picalilly een frisse zure smaak moet hebben en van welke azijn je gebruikt: maar 10 gram suiker op 300ml azijn zet niet echt zoden aan de dijk om te zoeten. Zou adviseren mensen de saus te proeven voordat de groentes even meekoken en dan naar keuze op smaak te brengen met meer suiker en/of zout.
    3) met 25 gram bloem is bij mij de saus niet dik en gebonden geworden. Wellicht dikt het nog wat in bij afkoelen maar ik vraag me af of deze hoeveelheid bloem wel voldoende is voor 500ml vocht?
    4) Het recept geeft aan dat er potten nodig zijn voor 1,5 liter picalilly. Met precies de hoeveelheden aanhouden ben ik niet verder gekomen dan 1,5 pot van 500 ml = 750 ml. Dit komt ook veel meer overeen met de hoeveelheden zoals aangegeven in de ingredienten lijst.
    Ik moet het resultaat nog proeven als het is afgekoeld maar tot nu ben ik niet overtuigd van het recept en zal het niet gauw weer volgen. Verhoudingen lijken niet te kloppen. Misschien kunnen jullie er nog eens naar kijken voor eventuele aanpassing.

    • Eke Mariën

      27 januari 2020 om 06:16

      Hoi Pauline, dat spijt me te horen. Er is ook een filmpje bij het recept waarin ik het recept maak zie: https://www.kokenmetkennis.nl/videos/piccalilly/
      In het filmpje kun je zien dat de saus inderdaad niet heel dik is. Maar bij het afkoelen krijgt de picalilly de juiste dikte. Picalilly uit de winkel bevat inderdaad meer suiker maar ik vind 1 eetlepel (10 g) voldoende. Maar je kunt daar gerust van afwijken met 25 g suiker. Wat betreft de hoeveelheid heb je helemaal gelijk. Ik zie dat ik 2 grote potten van circa 350 ml vul en 2 kleine van circa 150. Dat maakt 1 liter in totaal. Ik ga het aanpassen. Dank voor je input.

  • Arend

    25 november 2018 om 10:45

    Beste Eke, kan je de piccalilly meteen na het afkoelen opeten of moet je het potje eerst een maand laten staan om de smaken op elkaar in te laten werken? Dat lees je soms bij andere recepten
    Groet
    Arend van den Berg

    • Eke Mariën

      25 november 2018 om 21:56

      Hoi Arend, zeker kan dat maar de smaak zal zeker beter worden na verloop van tijd.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.