Luchtige vegan pannenkoekjes

Super luchtige pannenkoekjes in een handomdraai, geheel plantaardig.

Benodigdheden

  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • optioneel: kidde met N2O patronen

Ingredienten

  • Voor de rabarbercompote:
  • 250 g rabarber, gewassen en in stukjes
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 75 g geleisuiker
  • Voor het beslag:
  • 150 ml sojamelk
  • 45 g kikkererwtenmeel
  • 15 g rijstebloem
  • 3 g bakpoeder
  • 1 g zout
  • Voor erbij:
  • 100 ml sojaslagroom
  • 10 g (vanille)suiker
  • 4 aardbeien
  • paar takjes munt of verveine
  • optioneel: 1 tl geraspte sinaasappelschil

Werkwijze

Stap 1/ Kook het sinaasappelsap op met de geleisuiker en laat de suiker oplossen

Stap 2/ Leg de stukjes rabarber in de siroop en zet het vuur laag zodat het nét niet kookt. Doe een deksel op de pan en laat de rabarberstukjes zo in 5-7 minuten gaar worden. Het mag niet echt koken, dan valt de rabarber uit elkaar. Laat de rabarber in het vocht afkoelen.

stap 3/ Klop de slagroom stijf met de suiker en evt. vanille suiker, zet koel tot gebruik

stap 4/ Voor het beslag:klop de sojamelk met een mixer in vijf minuten tot een schuimig geheel

stap 5/ Zeef kikkererwtenmeel, rijstebloem, bakpoeder en zout en klop dit mengsel snel door de schuimige sojamelk

stap 6/ Verhit een pan met anti-aanbaklaag en smeer de pan lichtjes in met olie, bak pannenkoekjes per stuk of per twee afhankelijk van de grootte van de pan op matig vuur. Schep de pannenkoekjes heel voorzichtig om zodra de bovenkant enigszins begint te stollen en bak ze op de andere zijde

stap 7/ Serveer 2 á 3 pannenkoekjes per persoon op een dessertbord, verdeel de rabarber stukjes eromheen en schep de siroop over het geheel. Doe er een schep van de slagroom bij en garneer met de aardbeien, de munt of verveine en rasp er wat verse sinaasappelschil over.

tip 1: dit beslag is ook uitstekend geschikt als wafelbeslag 

tip 2: dit beslag kan je ook in de Kidde/slagroomspuit maken. Laat het bakpoeder dan achterwege. Meng alle ingrediënten tot een glad beslag en giet in de slagroomspuit. Vul de kidde met twee N2O patronen. Laat 10 minuten staan tot gebruik. Je kan het beslag nu rechtstreeks in de hete pan of het wafelijzer spuiten. Laat het beslag niet langer dan een half uur staan. Hierna wordt het té luchtig en storten de pannenkoekjes in tijdens het bakken.

Reactie

Plaats hier uw reactie