vegan chocomousse

Veganistische chocolademousse op basis van aquafabe, het kookvocht van peulvruchten. De beste veganmousse die ik heb geproefd tot nu toe!

  • Bereidingstijd: 15 minuten
    Opstijven: 1 uur

  • 4 - 6 personen

Aquafaba

Aquafaba is het kookvocht van peulvruchten. Er zitten eiwitten, zetmeel en zogenaamde saponinen in die er voor zorgen dat je het vocht kunt opslaan tot een schuim. Met name de saponinen spelen hierbij een belangrijke rol. Deze stoffen danken hun naam aan het Latijnse woord 'sapo', dat zeep betekent. Ze komen veel voor in planten en veroorzaken ook het schuim dat ontstaat tijdens het wassen van gedroogde peulvruchten.
Aquafaba is een ideale vervanger voor eiwitten, ook in cake en gebak.

Benodigdheden

  • Handmixer of staande mixer
  • Kom met koud water of (natte) theedoek

Ingredienten

  • 1 potje gekookte kikkererwten (circa 400 g)
  • 150 g pure chocolade (eventueel met een smaakje)
  • 25 g agave siroop

Werkwijze

Stap 1/ Giet het potje kikkererwten af en meet 150 ml van het kookvocht (aquafaba) af.

Stap 2/ Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron.

Stap 3/ Mix de aquafaba met de agavesiroop in een staande mixer of met een handmixer tot het stevige pieken vormt. Het opslaan van aquafaba duurt een stuk langer dan het opslaan van eiwitten. Ga uit van circa 5 minuten.

Stap 4/ Meng de gesmolten chocolade door het aquafabaschuim. Door de warme chocolade zakt het schuim een beetje in. Klop gewoon door tot het mengsel afkoelt. De chocola zal dan stollen en de mousse wordt steviger. Je kunt het afkoelen versnellen door een koude natte theedoek rond de kom te houden (bij een staande mixer). Als je met een handmixer werkt zou je de kom in een andere kom met koud water (eventueel met ijsblokjes) kunnen zetten tijdens het mixen.

Stap 5/ Schep de mousse in kommetjes en laat nog een uur opstijven in de koeling.

Deel smakelijkShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this page

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: