Vegan chocomousse

Heerlijke vegan chocomousse

vegan

Choco slagroom

Bijzonder aan dit gerecht is dat in de mousse geen slagroom of eieren zitten. Ideaal voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie. Het idee van het gerecht is dat je uitgaat van de eigenschappen van slagroom. Dat bestaat uit water waarin melkeiwitten, melksuikers en minimaal 30% melkvet is opgelost. Dat melkvet is in koude slagroom verdeeld in miljoenen minuscule gestolde vetdruppeltjes. Die geven het romige karakter. Zodra de slagroom in beweging komt, gaan die vetbolletjes aan elkaar klitten en vormen ze strengen. Die strengen gaan elkaar op een gegeven moment in de weg zitten en maken de slagroom dikker. Als je maar lang genoeg klopt ontstaat er een hele kluwe vetbolletjes waarbinnen geen plaats meer is voor het water. Resultaat is een overklopte slagroom die zich scheid in boter en melk.

Chocolade bevat cacaoboter dat, net als melkvet, op kamertemperatuur hard is. Door chocolade op te lossen in water krijg je een oplossing die op slagroom lijkt: vetbolletjes in water. Verschil is dat de botervetdruppeltjes in slagroom gestold zijn - anders kun je het niet stijf slaan - en cacaoboter gesmolten moet zijn om te kunnen oplossen in water. Om de gesmolten chocolade toch als slagroom op te slaan moet je het afkoelen. Dat gaat prima op ijswater. In plaats van water gebruik ik een combinatie van sinaasappelsap en sinaasappelikeur. Dat geeft wat smaak. Je smelt de chocolade erin en je klopt het vervolgens stijf en luchtig op een koude bain marie. Resultaat is een chocolademousse zonder room of eieren.

Benodigdheden

  • 2 kommen, ijsblokjes

Ingredienten

  • 175 ml sinaasappelsap
  • 150 g pure chocolade 55 - 70 % zonder melkproducten!
  • 25 ml sinaasappellikeur

Werkwijze

Bekijk hier de video bij dit vegan chocolade mousse recept.

Stap 1/ Breng het sinaasappelsap tegen de kook. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een kom.

Stap 2/ Giet het warme sap op de chocola, roer tot de chocola is opgelost en meng de likeur erdoor.

Stap 3/ Plaats de kom in een bak met ijswater en mix het mengsel met een elektrische mixer tot de dikte van lobbig geslagen room. Mix niet te lang want dan wordt de mousse stijf en korrelig . Doe de mousse in bakjes en bewaar op kamertemperatuur tot serveren. In de koeling wordt de mousse erg stevig.

8 Reacties op "Vegan Chocomousse"

  • Gonda

    13 september 2020 om 15:12

    wat een gaaf recept, net gemaakt. Beetje veel voor twee… kan ik de rest in bonbon-vormpjes invriezen???
    groetjes van Gonda den Hartog

    • Eke Mariën

      15 september 2020 om 11:26

      Hoi Gonda, ja dat moet kunnen. De mousse op basis van aquafaba kun je beter niet invriezen.

  • Loes

    22 december 2016 om 15:12

    Kan het ook in een slagroom kidde ipv lobbig kloppen ?

    Groetjes

    • Eke Mariën

      22 december 2016 om 23:24

      Hoi Loes, nee dat gaat niet in een kidde. De kunst bij deze chocolademousse is om er zoveel mogelijk lucht in te slaan op het moment dat de chocolade stolt. Het is dus echt een belangrijk om te kloppen en af te koelen tegelijk. Wat wel heel goed werkt is om het warme chocolademengsel in een staande mixer te doen en er dan vloeibare stikstof bij te gieten om het af te koelen.

  • K.Hummel

    17 juni 2016 om 20:12

    Is het ook mogelijk om de sinaasappelsap/likeur te vervangen? Ben niet zo’n fan van sinaasappel icm chocolade. Zelf zat ik te denken aan amandelmelk met amaretto.

    • Eke Mariën

      19 juni 2016 om 21:10

      Alle combinaties zijn mogelijk maar hou wel de hoeveelheid vocht in de gaten. Niet meer dan 200 ml op 150 g chocolade. Teveel alcohol werkt ook niet goed. Succes met experimenteren.

  • Aline Huizenga

    6 juni 2016 om 20:09

    Ontzettend leuk gerecht, ga ik zeker proberen.
    Als je door bovenstaande silken tofu pureert, dan kan het product ook in de koelkast en blijft mooi stabiel mousse.

    Mijn recept:Silken tofu chocolade mousse
    4 personen

    400 gr silken tofu
    200 gr chocolade puur
    2-3 el agavesiroop of dadelstroop of honing of bruine basterdsuiker
    zeste van 1 sinaasappel

    chocolade smelten
    tofu met siroop en zeste pureren en warme gesmolten chocolade toevoegen.
    Chocolade mousse
    4 porties

    Chocolade mousse met saus van bosvruchten

    150 gr pure chocolade 70%
    300 gr silken tofu
    3 el dadelsiroop of honing of maple syrup
    2 eiwitten
    bosvruchtenmix uit de diepvries (Lidl)
    3 el grand marnier

    Klop eiwit stijf met 1 el siroop. Klop ongeveer 5 minuten.
    Pureer silken tofu met 2 el siroop.
    Smelt de chocolade (au bain-marie).
    Voeg chocolade toe aan silken tofu.
    Laat iets afkoelen.
    Schep eiwit erdoor heen.
    Giet mengsel in 4 timbaaltjes en laat koud worden.
    Neem bosvruchten uit diepvries, verhit deze met grand marnier.
    Laat dit weer afkoelen.

    Stort de timbaaltjes op een bord, snij half door tot midden, iets open schuiven.
    Stort saus in opening.

    Silken tofu choc mousse uit de kidde

    300 gr silken tofu
    150 cc Alpro coconut milk
    2 eiwit, met vork losgeklopt
    100 gr pure chocolade
    25 gr boter
    1 el cacaopoeder
    ½ tl citroensap
    2-3 el speltstroop (of agave stroop of honing)

    Doe de tofu en coconut milk in de blender.
    Smelt de chocolade met de boter. Eau bain Marie of gewoon in de magnetron.
    Voeg dit toe aan blendermengsel, tesamen met cacaopoeder en citroensap en eiwit.
    Zeef het mengsel
    In kidde 350 cc met 2 patronen. Goed laten doorkoelen.
    Geweldige smaak en structuur.

    Heerlijk met verse ananas.

    Variant:
    120 cc melk
    60 cc cocosmelk
    1 kruidnagel fijngehakt
    1 steranijs fijngehakt
    ½ tl peper grof gemalen
    1 vanillestokje, het merg

    Hartelijke groeten

    • Eke Mariën

      7 juni 2016 om 17:45

      Hoi Aline,

      Dank voor het delen van je recepten! Erg fijn. Goed idee die gepureerde tofu om de mousse smeuïg te houden. Ik ga het meteen uitproberen.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.