Vegan beet burger

Perfecte burger voor de stevige trek. 100% vegan, 100 % lekker

  • Bereidingstijd: 40 minuten

  • 4 personen

Aquafaba

Aquafaba is het kookvocht van peulvruchten. In dit recept wordt het gebruikt als emulgator voor de vegan mayonaise.
Er zitten eiwitten, zetmeel en zogenaamde saponinen in die er voor zorgen dat je het vocht kunt opslaan tot een schuim. Met name de saponinen spelen hierbij een belangrijke rol. Deze stoffen danken hun naam aan het Latijnse woord 'sapo', dat zeep betekent. Ze komen veel voor in planten en veroorzaken ook het schuim dat ontstaat tijdens het wassen van gedroogde peulvruchten.
Aquafaba is een ideale vervanger voor eiwitten, ook in cake en gebak.

Benodigdheden

  • keukenmachine

Ingredienten

  • Voor de humus:
  • 300 g gekookte kikkererwten (bewaar het kookvocht - aquafaba - voor de vegan mayonaise)
  • 1 el tahin (sesampasta)
  • 1 el citroensap
  • 20 g koriander
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 el water
  • Voor de burger:
  • 300 g rode bieten (rauw)
  • 500 g tofu, in blokjes van 2 cm
  • 2 el maïzena
  • 2 el donkere sojasaus
  • 75 g hazelnoten, grof gehakt
  • 4 Italiaanse bollen
  • 8 blaadjes krulsla (lollo bionda)
  • 1 vleestomaat, in plakken
  • 1 avocado, in plakjes
  • 1/2 bakje rode bietenkiemen
  • 4 el vegan mayonaise (zie hieronder)
  • Voor de vegan mayonaise:
  • 75 ml aquafaba (kookvocht van de kikkererwten)
  • 1 el dijonmosterd
  • 1 el citroensap
  • 2 g zout
  • 300 ml arachide-olie

Werkwijze

Voor de Vegan beet burger:

Stap 1/ Pureer voor de humus de kikkererwten met de tahin, citroensap en koriander tot een dikke pasta. Voeg de olijfolie toe en water toe en draai tot deze is opgenomen. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 2/ Schil de bieten en rasp ze op een grove rasp boven een ruime kom. Pureer de tofu met de maïzena en sojasaus tot een dikke pasta. Meng er de hazelnoten en bietjes door. Breng op smaak.

Stap 3/ Verdeel in 4 gelijke delen en vorm er grote hamburgers van.

Stap 4/ Verhit 2 eetlepel olie in een ruime koekenpan met antiaanbaklaag en bak de hamburgers aan beide kanten lichtbruin. Doe over op een bakplaat en gaar 20 minuten in een oven van 180° C.

Stap 5/ Verhit ondertussen een grillpan of -plaat op hoog vuur. Snijd de broodjes doormidden en rooster de snijkanten kort goudbruin op de hete grill.

Stap 6/ Beleg de onderkant van de broodjes met vegan mayonaise en blaadjes lollo bionda. Leg hierop een bietenburger, plakjes avocado, plak tomaat en rode bietenkers. Smeer de deksel van het broodje ruim in met de korianderhumus en sluit de bietenburgers er mee af. Zo maak je een vegan beet burger.

Tip: In plaats van 4 grote hamburgers kun je van het hamburgermengsel ook 6 of 8 kleine burgers maken. Gebruik dan kleinere broodjes.

Voor de vegan mayonaise:
Meng de aquafaba met de mosterd, citroensap en zout in een blender. Giet er, al draaiende, langzaam de olie bij tot een mayonaise ontstaat. Verdun eventueel met water tot de gewenste dikte.

Deel smakelijkShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this page

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: