Vegan paddestoelenkroketten

Rijk gevulde kroketten, geheel diervrij. Smeuïg van binnen, krokant van buiten.

  • /
  • Bereidingstijd: 45 minuten
    Afkoelen / opstijven: 3,5 uur

  • 10 stuks

Ingredienten

  • Voor de ragout:
  • 200 g paddenstoelen mix
  • 100 g cantharellen
  • 2 sjalotjes, fijn gesnipperd
  • 75 g margarine
  • 50 g bloem
  • 400 ml paddenstoel-bouillon (van tablet)
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1 el tijmblaadjes, gehakt
  • Voor het paneren:
  • 1 g xanthaangom (1/4 tl)
  • 15 g kikkererwtenmeel of maïzena (1,5 el)
  • 75 g paneermeel
  • 1 el paprikapoeder (mild of zoet)
  • 50 g bloem

Werkwijze

Stap 1/ Verhit de margarine in een ruime koekenpan en bak hierin de paddenstoelen 2 minuten op hoog vuur tot ze slinken. Matig het vuur, voeg de sjalotjes toe en bak ze mee tot al het vocht is verdampt in ± 3 minuten. Roer de bloem er doorheen en bak samen 2 minuten. Giet de bouillon erbij en roer goed met een garde tot de saus bindt. Voeg de nootmuskaat en tijmblaadjes toe en breng de ragout op smaak met peper en zout.

Stap 2/ Strijk de ragout uit op een bord en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet vervolgens ± 2 uur in de koeling om op te stijven.

Stap 3/ Verdeel de ragout in 10 gelijke ballen. Rol de ballen uit tot een staaf in de vorm van een kroket.

Stap 4/ Pureer met een staafmixer 100 ml water met het xanthaangom en kikkererwtenmeel tot een lobbig papje. Dit is de ei-vervanger voor het paneren van de kroketten.

Stap 5/ Mix het paneermeel met het paprikapoeder in een diep bord. Doe de eivervanger en de bloem ook elk in een diep bord. Rol de kroketjes achtereenvolgens door de bloem, eivervanger en paneermeel. Laat ze een uur opstijven in de koeling en bak ze per 3 -4 tegelijk ± 5 minuten in een frituur van 180° C.

Tip: Serveer ze met vegan mosterd-mayonaise.
Pureer daarvoor met een staafmixer in een maatbeker 120 g sojamelk, 2 g (1/2 tl) zout, 1 el grove mosterd en 1 el witte wijnazijn. Giet er langzaam, al mixende, 200 ml zonnebloem- of arachideolie bij zodat een dikke mayonaise ontstaat. Roer er nog een eetlepel mosterd door.

Reactie

Plaats hier uw reactie