Stap 1/ Schil voor deze salade met gepekelde asperges de asperges en snijd een paar centimeter van de houtige onderkanten. In deze video laat ik zien hoe je asperges schoonmaakt.

Stap 2/ Snijd de asperges over de lengte met een dunschiller in dunne lange plakken. Dat gaat het makkelijkst door de asperges plat op een snijplank te leggen en er dan met de dunschiller van boven naar onder langs heen te gaan. Doe de plakken in een kom en meng ze goed met de zout en de suiker. Laat een uur staan.

Stap 3/ Snipper intussen de sjalot heel fijn en rasp de gele schil van de halve citroen. Snijd de dragon fijn. Pers het sap eruit. Meng citroenschil, -rasp, sjalot, mosterd en dragon en voeg peper en zout toe (ca. 2 g). Klop met een garde langzaam de olie erdoor zodat een gebonden dressing ontstaat.

Stap 4/ Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Heb je geen ovengrill, verwarm dan de oven voor op 200 °C.

Stap 5/ Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan zonder olie of boter tot het lichtbruin is. Schep regelmatig om.

Stap 6/ Was de sla en aardbeien. Snijd de grote aardbeien in kwarten en de kleine doormidden.

Stap 7/ Snijd de geitenkaas in 6 of 8 gelijke plakken en zet ze naast elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier. Smeer de bovenkanten van de kaas in met een beetje honing of agavesiroop. Zet de kaas ca. 3 – 5 min. in het midden van de oven (niet te dicht onder de grill anders verbrandt de honing) tot de bovenkantjes bruin zijn.

Stap 8/ Spoel de gepekelde asperges schoon in ruim water en laat goed uitlekken op een zeef. Dep eventueel droog met keukenpapier.

Stap 9/ Verdeel de rucola, kropsla en asperges over een grote schaal. Zet de aardbeien ertussen en de stukjes kaas erop. Lepel de dressing erover en bestrooi met de geschaafde amandelen.

Lekker met croutons of knapperig brood. Je kunt deze salade met gepekelde asperges aanvullen met gehalveerde halfzacht gekookte eieren.

Je kunt ook hele asperges pekelen voordat je ze gaarkookt, roerbakt of grilt. In dit recept lees je hoe.

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.