Gepekelde asperges om te grillen

Geef je gegrilde asperges nog meer smaak door ze eerst te pekelen in een zoutwaterbad.

Asperges pekelen

Pekelen is een techniek waarbij zout wordt gebruikt om vocht te onttrekken aan vlees, vis of groenten en smaak toe te voegen. In dit recept wordt 3 % zout opgelost in water, dat is net zo zout als de zee. Ook al liggen de asperges in ruim water, door het verschil in zoutconcentratie binnen en buiten de asperges onttrekt het zout vocht aan de asperges. De asperges worden daarom zacht tijdens het pekelen en krijgen de textuur van gare asperges (de druk op de celwanden verdwijnt door de afname van vocht). Ook neemt het celvocht vanwege het concentratieverschil zout en suiker op (osmose). Zo krijgen de asperges meer smaak. Pekelen wordt veel toegepast bij de bereiding van vleeswaren zoals ham en droge worst. Maar ook groenten lenen zicht goed om te pekelen. Je kunt asperges ook pekelen voordat je ze gaarkookt, roerbakt of rauw verwerkt in een salade.

Benodigdheden

  • ovenschaal 20 x 30

Ingredienten

  • 1 kilo witte asperges
  • 30 g zout
  • 1 liter water

Werkwijze

Dit moet je doen voor gepekelde asperges om te grillen:

Stap 1/ Schil de asperges en snijd een stukje van de onderkanten. In deze video laat ik zien hoe je asperges schoonmaakt.

Stap 2/ Snijd de asperges over de lengte doormidden en prik ze met een vork in met gaatjes. Een zogenaamde vleesvermalser is ook ideaal voor dit klusje.

Stap 3/ Doe het water in een maatbeker en los het zout er met een staafmixer (of garde) in op. Giet het water in een ovenschaal en leg de asperges er een uur in.

Stap 4/ Dep de asperges goed droog, kwast ze in met de olie en bestrooi ze met peper en zout.

Stap 5/ Gril de gepekelde asperges om te grillen op een hete grillplaat of in een hete grillpan. In deze video laat ik zien hoe je dat doet.

Serveer de gegrilde asperges met goede olijfolie en geroosterde amandelen (zoals op de foto). Maar je kunt ze natuurlijk op allerlei manieren gebruiken: als bijgerecht, in een salade, met een gepocheerd eitje en bearnaisesaus, etc.

Gepekelde asperges kun je ook roerbakken of koken. Hou er rekening mee dat ze door het pekelen al zacht zijn geworden waardoor de bereidingstijd minder lang is.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.