DE BASIS: Stamppot boerenkool

Deel 4 van serie DE BASIS: zo maak je de lekkerste stamppot boerenkool

Aroma en zetmeel

We vallen meteen met de deur in huis: aroma, een van de belangrijkste componenten voor de smaak, gaat niet goed samen met zetmeel, een van de meest gebruikte ingrediënten in de maaltijd. Toch komt deze combinatie eindeloos vaak voor: chili con carne, risotto, paella, gebonden sauzen, stamppot en ga zo maar door. Het zetmeel uit…

Ingredienten

  • Voor de aardappelpuree:
  • 1,2 kilo kruimige aardappels
  • 250 ml (volle) melk
  • 50 à 100 gram boter
  • optioneel: 1/2 groentenbouillonblokje
  • Voor de boerenkool:
  • 600 gram gesneden en gewassen boerenkool
  • 50 gram boter
  • 1/2 groentenbouillonblokje

Werkwijze

Het recept voor de klassieke stamppot boerenkool, een Nederlandse winterfavoriet.

Stap 1/ Maak eerst een smeuïge aardappelpuree zoals beschreven in dit recept.

Stap 2/ Breng ondertussen de boerenkool aan de kook in een ruime pan met een bodempje water. Voeg de boerenkool in delen toe. Wacht met het toevoegen van het volgende deel tot het eerste deel is geslonken. Verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg de boter toe. Zet een deksel op de pan en laat de boerenkool op zacht vuur minimaal 20 minuten stoven.

Stap 3/ Verwarm de worst op de kool gedurende de laatste 10 minuten van de stooftijd.

Stap 4/ Bak de spekjes ondertussen krokant in een koekenpan met een beetje olie.

Stap 5/ Warm de aardappelpuree eerst weer op en meng de boerenkool er goed door. Als je de boerenkool kookt met een bodempje water hoef je de kool niet af te gieten. Zo blijven alle aroma’s in de pan én in het gerecht.

Stap 6/ Serveer de stamppot boerenkool ten slotte met de spekjes en de rookworst.

Tip: Lekker met augurkjes, zilveruitjes, mosterd en piccalilly.

Bekijk hier de video waarin Katrien leert hoe ze een goede aardappelpuree maakt.

Bekijk hier de video over stamppot boerenkool.

2 Reacties op "DE BASIS: Stamppot boerenkool"

  • Nick

    28 maart 2020 om 00:25

    Bedankt voor tip om puree en kool apart van elkaar te maken.
    Opmerking:
    – Spekjes en worst worden niet vermeld bij ingrediënten.
    – Mis ook tekst, al was het maar één zin, over de samenvoeging van puree met de apart gekookte boerenkool.

    • Eke Mariën

      3 april 2020 om 13:10

      Je hebt gelijk Nick. Dit recept is wel erg summier! Ik pas het meteen aan.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Lekkerder leren koken?