DE BASIS: Aardappelpuree

Katrien maakt romige aardappelpuree met hete melk en boter.

  • Bereidingstijd: 30 minuten

  • 4 porties

Hete melk geeft romige puree

Het is belangrijk dat de aardappels heet blijven tijdens het maken van de puree. Alleen als de temperatuur van de aardappels en de melk boven de 65 graden is (liefst 80 of hoger) kan het zetmeel in de aardappels nog vocht opnemen. Je krijgt zo een veel romigere aardappelpuree dan met koude melk (die wordt namelijk direct dunner).

Gebruik voor een extra fijne aardappelpuree een speciale pureeknijper. Dat is een soort reuze knoflookpers voor aardappels. Ook kun je een bolzeef gebruiken waar je de gare aardappels doorheen wrijft met een pollepel. Zelf gebruik ik het liefst een passe-vite (roerzeef).

Benodigdheden

  • vergiet
  • pureestamper of pureeknijper

Ingredienten

  • 1,2 kilo kruimige aardappels
  • 250 ml melk
  • 50 gram boter (of 100 voor een extra smeuïge puree)
  • optioneel: 1/2 groentebouillonblokje
  • nootmuskaat

Werkwijze

Een goede aardappelpuree maak je met hete melk.

Stap 1/ Schil de aardappels en snij ze in stukken van 4 à 5 cm.

Stap 2/ Was de aardappels even onder de kraan en doe ze in een pan. Voeg zoveel water toe dat ze half onder staan. Meer water is niet nodig, ze hoeven niet onder te staan.

Stap 3/ Breng de aardappels aan de kook met een deksel op de pan. Voeg een (eventueel) een theelepel zout toe en laat de aardappels circa 20 minuten zachtjes koken. Ze zijn gaar als je er makkelijk een vork in kunt prikken (zie video).

Stap 4/ Breng ondertussen de melk met de boter tegen de kook in een steelpan. Je kunt hieraan ook een half blokje groentebouillon toevoegen.

Stap 5/ Giet de gare aardappels af op een vergiet en doe ze meteen terug in de pan. Stamp de aardappels fijn en giet er de kokend hete melk bij. Gebruik voor een extra fijne aardappelpuree een speciale pureeknijper. Dat is een soort reuze knoflookpers voor aardappels. Ook kun je een bolzeef gebruiken waar je de gare aardappels doorheen wrijft met een pollepel. Zelf gebruik ik het liefst een passe-vite (roerzeef).

Stap 6/ Breng de puree op smaak met peper en zout en een beetje geraspte nootmuskaat.

Tip: Serveer de aardappelpuree als bijgerecht of gebruik de puree als basis voor een stamppot.

Bekijk hier de video

Bekijk hier de basis video over aardappelsoorten.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.