DE BASIS 6 gebakken rijst

Gebakken rijst zoals wij het thuis graag eten. Kook je rijst ruim van te voren!

Rijst

Voor nasi goreng heb je koude gekookte rijst nodig. Pandanrijst is erg geschikt voor nasi. Door het afkoelen van de rijst retrogradeert het zetmeel in de rijstkorrels. Dat wil zeggen dat de zetmeelkorrels stevige kristallen vormen. De rijst valt daarom minder snel uit elkaar tijdens het roerbakken.

Benodigdheden

  • wok

Ingredienten

  • 2 el arachide-, rijst- of zonnebloemolie
  • 250 g gekookte koude rijst (van ca. 125 g ongekookte rijst)
  • 1 kleine prei, in ringen
  • 1 wortel, geschild en in stukjes
  • 2 cm gemberwortel, geraspt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1,5 el vissaus
  • 2 el sojasaus
  • 1/2 tl ve-tsin
  • 1 bosui, in ringetjes
  • 1/2 rode peper, zaden verwijderd, in stukjes
  • Optioneel: 2 gebakken eieren
  • Optioneel: casavechips of kroepoek

Werkwijze

Het recept voor eenvoudige gebakken rijst (nasi goreng).

Stap 1/ Kook de rijst ruim van te voren zoals uitgelegd in deze video. Laat de rijst helemaal afkoelen en bewaar in de koeling tot gebruik. Door het afkoelen van de rijst worden de korrels steviger waardoor je ze beter kunt bakken.

Stap 2/ Verhit de olie in wok. Voeg de groenten toe en roerbak ze ca 2 min. op hoog vuur. Doe de knoflook en gember erbij en bak alles samen een minuut.

Stap 3/ Schep de rijst bij de groenten en bak deze goed mee, ca. 3 min.  Hier gaat het uiteindelijk om bij gebakken rijst! Juist het bakken van de rijst en het licht kleuren van de rijst geeft de specifieke smaak.

Stap 4/ Breng de gebakken rijst op smaak met de vissaus, sojasaus en ve-tsin.

Stap 5/ Verdeel de gebakken rijst over diepe borden. Lekker met een gebakken eitje en kroepoek.

Tip: in de nasi kun van alles meebakken: paddenstoelen, tofu, tempeh of seitan. Ook kun je eigenlijk alle soorten stevige frisse groenten toevoegen: paksoy, chinese-, groene- of witte kool, bloemkoolroosjes, broccoliroosjes, koolrabi, rettich, rammenas, daikon, etc.

Kijk hier de video waarin Katrien leert hoe ze gebakken rijst maakt.

2 Reacties op "DE BASIS: gebakken rijst"

  • mary matze

    23 december 2021 om 19:53

    Ik vind het leuk om allemaal wetenswaardigheden te ontwikkelen betreffende
    het koken van eten.

    • Eke Mariën

      1 februari 2022 om 08:52

      Dat is goed te horen. Om dezelfde reden ben ik deze website begonnen!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.