DE BASIS: Ultiem geroosterde aardappels

Extra knapperige aardappels uit de oven

geroosterde aardappels
 • Bereidingstijd: 25 minuten
  Oventijd: 35 minuten
  Wachten: 30 minuten

 • 4 personen

De functie van olie

Bij het roosteren van aardappels speelt olie een belangrijke rol. Het laagje olie aan de buitenkant van de stukjes aardappel maakt het lastiger voor water om te verdampen uit de aardappel. De aardappelstukjes worden daarom sneller gaar en bruin (water dat verdampt onttrekt namelijk warmte uit de omgeving waardoor die afkoelt). Hussel de aardappels daarom goed om met olie. Je kunt diverse oliesoorten gebruiken: arachide, koolzaad, zonnebloem of milde olijfolie. Extra vierge olijfolie is zonde om te gebruiken voor het roosteren van aardappels.

Benodigdheden

 • bakplaat
 • bakpapier

Ingredienten

 • 1 kilo kruimige aardappels of iets kruimige aardappels
 • 4 - 5 el arachide- of koolzaadolie
 • naalden van 2 takken rozemarijn, fijngehakt
 • 4 teentjes knoflook, geplet

Werkwijze

Het recept voor knapperige geroosterde aardappels.

Stap 1/ Was de aardappels goed onder de kraan. Gebruik eventueel een borstel als er modderresten op de aardappels zitten.

Stap 2/ Snijd de aardappels over de lengte doormidden en snijd de helften in stukken van 2 – 3 cm.

Stap 3/ Doe de aardappels in een pan en zet ze half onder water. Voeg een theelepel zout toe en breng ze met een deksel op de pan aan de kook. Laat de aardappels 10 minuten zachtjes koken. Giet ze af en laat 30 minuten afkoelen.

Stap 4/ Verwarm een hete lucht oven voor op 180 graden (conventioneel = onder en bovenwarmte op 200 graden).

Stap 5/ Maak met een vork een patroon in de snijvlakken van de aardappels (zie video). De ribbeltjes die je aanbrengt in de aardappel drogen sneller uit in de oven dan de rest van de aardappel. Daarom worden ze extra krokant en knapperig. De de stukjes aardappel in een ruime kom.

Stap 6/ Hussel de aardappels voorzichtig om met de olie en voeg peper en zout toe. Verspreid de aardappels over een bakplaat bekleed met bakpapier en leg er de takken rozemarijn en geplette tenen knoflook tussen.

Stap 7/ Rooster de aardappels circa 40 – 45 minuten in de oven. Schep ze een paar keer om. Zo kan de smaak van de rozemarijn en de knoflook zicht verdelen over de geroosterde aardappels (via de olie).

Kijk hier de video over het roosteren van aardappels op twee manieren.

Zie hier het recept voor aardappels roosteren op een andere manier, met een kortere bereidingstijd.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.