DE BASIS: Geroosterde aardappels

De makkelijkste en lekkerste manier om aardappels klaar te maken.

  • Bereidingstijd: 10 minuten
    Oventijd: 40 minuten

  • 4 personen

De functie van olie

Bij het roosteren van aardappels speelt olie een belangrijke rol. Het laagje olie aan de buitenkant van de stukjes aardappel maakt het lastiger voor water om te verdampen uit de aardappel. De aardappelstukjes worden daarom sneller gaar en bruin (water dat verdampt onttrekt namelijk warmte uit de omgeving waardoor die afkoelt). Hussel de aardappels daarom goed om met olie. Je kunt diverse oliesoorten gebruiken: arachide, koolzaad, zonnebloem of milde olijfolie. Extra vierge olijfolie is zonde om te gebruiken voor het roosteren van aardappels.

Benodigdheden

  • bakplaat
  • bakpapier

Ingredienten

  • 1 kilo vastkokende aardappels zoals: nicola, rozeval, gourmandine, charlotte, victoria
  • 4 -5 el arachide- of koolzaadolie
  • 2 takken rozemarijn

Werkwijze

Stap 1/ Verwarm een hete lucht oven voor op 180 graden (conventioneel = onder en bovenwarmte op 200 graden).

Stap 2/ Was de aardappels goed onder de kraan. Gebruik eventueel een borstel als er modderresten op de aardappels zitten.

Stap 3/ Snijd de aardappels over de lengte doormidden en snijd de helften in stukken van 2 – 3 cm. Doe de stukjes is een ruime kom.

Stap 4/ Doe de olie en rozemarijn bij de aardappels en voeg peper en zout toe. Hussel alles goed om en verspreid de aardappels over een bakplaat bekleed met bakpapier.

Stap 5/ Rooster de aardappels circa 40 minuten in de oven. Schep ze halverwege om.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.