DE BASIS 6 nasi goreng

Lekkere nasi zoals wij het thuis graag eten. Kook je rijst ruim van te voren!

  • Bereidingstijd: 15 min.

  • 2 - 3 personen

Rijst

Voor nasi goreng heb je koude gekookte rijst nodig. Pandanrijst is erg geschikt voor nasi. Door het afkoelen van de rijst retrogradeert het zetmeel in de rijstkorrels. Dat wil zeggen dat de zetmeelkorrels stevige kristallen vormen. De rijst valt daarom minder snel uit elkaar tijdens het roerbakken.

Benodigdheden

  • wok

Ingredienten

  • 2 el arachide-, rijst- of zonnebloemolie
  • 250 g gekookte koude rijst (van ca. 125 g ongekookte rijst)
  • 1 kleine prei, in ringen
  • 1 wortel, geschild en in stukjes
  • 2 cm gemberwortel, geraspt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1,5 el vissaus
  • 2 el sojasaus
  • 1/2 tl ve-tsin
  • 1 bosui, in ringetjes
  • 1/2 rode peper, zaden verwijderd, in stukjes
  • Optioneel: 2 gebakken eieren
  • Optioneel: casavechips of kroepoek

Werkwijze

Stap 1/ Kook de rijst ruim van te voren zoals uitgelegd in deze video. Laat de rijst helemaal afkoelen en bewaar in de koeling tot gebruik. Door het afkoelen van de rijst worden de korrels steviger waardoor je ze beter kunt bakken.

Stap 2/ Verhit de olie in wok. Voeg de groenten toe en roerbak ze ca 2 min. op hoog vuur. Doe de knoflook en gember erbij en bak alles samen een minuut.

Stap 3/ Schep de rijst bij de groenten en bak deze goed mee, ca. 3 min.  Hier gaat het uiteindelijk om bij gebakken rijst! Juist het bakken van de rijst en het licht kleuren van de rijst geeft de specifieke nasi smaak.

Stap 4/ Breng de nasi op smaak met de vissaus, sojasaus en ve-tsin.

Stap 5/ Verdeel de nasi over diepe borden. Lekker met een gebakken eitje en kroepoek.

Tip: in de nasi kun je ook van allerlei soorten vlees of vis meebakken. Een restje spekjes, stukjes kip, beetje gehakt, garnaaltjes, inktvis, etc. Ook kun je eigenlijk alle soorten stevige frisse groenten toevoegen: paksoy, chinese-, groene- of witte kool, bloemkoolroosjes, broccoliroosjes, koolrabi, rettich, rammenas, daikon, etc.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.