Wortelsaus

Makkelijke saus op basis van ingekookt wortelsap. Lekker bij lamsvlees, vis en gegrilde groenten.

 • Bereidingstijd: 30 minuten

 • 6

Wortelsaus

Stap 1/ Kook het wortelsap in tot er 100 ml van over is. Het ingekookte sap wordt wat dikker en krijgt de consistentie van een siroop. Stap 2/ Klop de boterklontjes met een garde, in een paar delen door de saus. Laat de saus, na het toevoegen van de boter, niet meer koken. Tip: Lekker bij…

Ingredienten

 • 750 ml wortelsap (uit sapcentrifuge of uit fles)
 • 50 - 75 g gezouten boter

Werkwijze

Stap 1/ Kook het wortelsap in tot er 100 ml van over is. Het ingekookte sap wordt wat dikker en krijgt de consistentie van een siroop.

Stap 2/ Klop de boterklontjes met een garde, in een paar delen door de saus. Laat de saus, na het toevoegen van de boter, niet meer koken.

Tip: Lekker bij vis, lamsvlees en gegrilde groenten (zoals de gegrilde asperges op de afbeelding).

Opmerking: Als je vers wortelsap gebruikt uit de sapcentrifuge ontstaat er tijdens het inkoken schuim aan de kanten van de pan. Je kunt de saus het beste een paar keer zeven tijdens het inkoken om het schuim en de losse deeltjes in de saus te verwijderen. Met wortelsap uit een fles heb je dit niet. Saus van wortelsap uit een fles is zoeter dan gemaakt van vers sap.

Tip: Los voor extra smaak 4 gram weipoeder of 2 gelatineblaadjes (geweekt) toe aan het sap voor het inkoken. Door het toevoegen van eiwitten versnel je de Maillardreactie die zorgt voor het ontstaan van hartige smaken tijdens het koken. Je kunt hier meer over lezen in dit blog.

2 Reacties op "Wortelsaus"

 • Niels

  11 augustus 2017 om 12:21

  Mag ik jullie erop wijzen dat op de bijgevoegde afbeelding geen asperges te vinden zijn maar venkel? Er staat dus een klein foutje in jullie recept.

  • Eke Mariën

   22 augustus 2017 om 01:51

   Dank voor je scherpe oog Niels!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.