Rode bietsaus

Makkelijke saus op basis van bietensap. Lekker bij vis- en geroosterde groenten.

  • Bereidingstijd: 30 minuten

  • 6

Vegasauzen

Sauzen geven een gerecht sjeu. Ze zorgen voor meer smaak, meer smeuïgheid en meer eenheid. Meestal zijn sauzen gebaseerd op een vleesbouillon of –fond. Arbeidsintensief en met vegetariërs aan tafel niet handig. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven zonder vlees. Eiersauzen Om met kerst tijd te winnen, maak ik graag klassieke eiersauzen: Hollandaise of Bearnaise. Ze…

Ingredienten

  • 750 ml rode bietensap (uit sapcentrifuge of uit fles)
  • 50 - 75 g gezouten boter

Werkwijze

Stap 1/ Kook het rode bietensap in tot er 100 ml van over is. Het ingekookte sap wordt wat dikker en krijgt de consistentie van een siroop.

Stap 2/ Klop de boterklontjes met een garde, in een paar delen door de saus. Laat de saus, na het toevoegen van de boter, niet meer koken.

Tip: Lekker bij vis en gegrilde groenten (zoals de gegrilde asperges op de afbeelding).

Opmerking: Als je vers bietensap gebruikt uit de sapcentrifuge ontstaat er tijdens het inkoken schuim aan de kanten van de pan. Je kunt de saus het beste een paar keer zeven tijdens het inkoken om het schuim en de losse deeltjes in de saus te verwijderen. Met wortelsap uit een fles heb je dit niet. Saus van bietensap uit een fles is zoeter dan gemaakt van vers sap.

Tip: Los voor extra smaak 4 gram weipoeder of 2 gelatineblaadjes (geweekt) toe aan het sap voor het inkoken. Door het toevoegen van eiwitten versnel je de Maillardreactie die zorgt voor het ontstaan van hartige smaken tijdens het koken. Je kunt hier meer over lezen in dit blog.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.