Glutenvrije kroketten

Glutenvrije kroketten maak je op basis van een roux met glutenvrij meel. Easy does it.

De perfecte kroket

Zonder krokante korst, geen perfecte kroket. Een kroket moet ‘krak’ zeggen als je er in bijt. En de korst moet gevuld zijn met een smeuïge ragout. Ook belangrijk: de kroket moet z’n naam eer aan doen. Zo wil je paddenstoelen aantreffen in een paddenstoelenkroket en groenten in een groentenkroket. Klinkt logisch allemaal maar hoe chef…

Benodigdheden

  • Frituurpan met plantaardige frituurolie

Ingredienten

  • 300 g plantaardige kipstukjes
  • 1 groentebouillontablet (glutenvrij!)
  • 15 g verse dragon
  • 60 g boter
  • 70 g boekweitmeel
  • 50 ml slagroom
  • 50 g boekweitmeel
  • Voor het paneren:
  • mespunt verse nootmuskaat
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 100 g cornflakes (of 50 g panko)

Werkwijze

Stap 1/ Snijd voor glutenvrije kroketten de plantaardige kipstukjes in blokjes van 1 cm.

Stap 2/ Breng 450 ml water met de bouillontablet, de kipstukjes en de helft van de dragontakjes tegen de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken en giet af op een zeef. Vang de bouillon op en meet 400 ml af.

Stap 3/ Laat de boter uitbruisen in een pan en roer er het boekweitmeel door. Bak een minuutje mee en giet er dan de bouillon bij. Klop een paar minuten goed met een garde tot een gebonden saus ontstaat. Meng er de slagroom en stukjes kip door en breng nog even aan de kook. Haal de pan van het vuur.

Stap 4/ Hak de rest van de dragonblaadjes fijn en roer door de ragout. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Doe over op een platte (oven)schaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet in de koeling en laat helemaal koud worden (in 2 uur).

Stap 5/ Verdeel de ragout in 10 gelijke delen en rol er met een beetje water in de handen gladde kroketjes van. Klop de eieren los in een diep bord. Maal de cornflakes fijn in een keukenmachine en doe over op een diep bord. Doe het boekweitmeel ook in een diep bord. Haal de glutenvrije kroketten achtereenvolgens door het boekweitmeel, ei en gemalen cornflakes. Laat ze nog een uur opstijven in de koeling.

Stap 6/ Bak de kroketten in circa 3 minuten goudbruin. Bak er niet meer dan 5 tegelijk in frituurolie van 180° C.

2 Reacties op "Glutenvrije kroketten"

  • Ina

    28 september 2017 om 11:36

    Hallo, wij hebben de frituur vervangen door de airfryer. Is het ook bekend of de zelfgemaakte kroketten in de airfryer of oven kunnen?

    • Eke Mariën

      29 september 2017 om 22:45

      Goeie vraag, nog nooit geprobeerd. Ik vermoed alleen dat het resultaat minder krokant en knapperig wordt. Mocht je het gaan proberen dan hoor ik graag hoe het was. Succes

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.