Glutenvrije kroketten

Glutenvrije kroketten maak je op basis van een roux met glutenvrij meel. Easy does it.

De perfecte kroket

Zonder krokante korst, geen perfecte kroket. Een kroket moet ‘krak’ zeggen als je er in bijt. En de korst moet gevuld zijn met een smeuïge ragout. Ook belangrijk: de kroket moet z’n naam eer aan doen. Zo wil je garnalen aantreffen in een garnalenkroket en zachte stukjes runderstoofvlees in een rundvleeskroket. Klinkt logisch allemaal maar…

Benodigdheden

  • Frituurpan met plantaardige frituurolie

Ingredienten

  • 2 blaadjes gelatine (optioneel)
  • 1 kippenbouillontablet (glutenvrij!)
  • 300 g kippendij blokjes
  • 15 g verse dragon
  • 50 g boter
  • 70 g boekweitmeel
  • 50 ml slagroom
  • Voor het paneren:
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 100 g cornflakes

Werkwijze

Stap 1/ Week voor glutenvrije kroketten de blaadjes gelatine in ruim koud water.

Stap 2/ Breng 400 ml water met de kippenbouillontablet, de stukjes kippendij en de helft van de dragontakjes tegen de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken en giet af op een zeef. Vang de bouillon op en meet 400 ml af. Snij de stukjes kip nog iets kleiner.

Stap 3/ Laat de boter uitbruisen in een pan en roer er het boekweitmeel door. Bak een minuutje mee en giet er dan de bouillon bij. Klop een paar minuten goed met een garde tot een gebonden saus ontstaat. Knijp de gelatine uit en los het op in de saus. Meng er de slagroom en stukjes kip door en breng nog even aan de kook. Haal de pan van het vuur.

Stap 4/ Hak de rest van de dragonblaadjes fijn en roer door de ragout. Doe over op een platte (oven)schaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet in de koeling en laat helemaal koud worden (in 2 uur).

Stap 5/ Verdeel de ragout in 10 gelijke delen en rol er met een beetje water in de handen gladde kroketjes van. Klop de eieren los in een diep bord. Maal de cornflakes fijn in een keukenmachine en doe over op een diep bord. Haal de glutenvrije kroketten achtereenvolgens door het boekweitmeel, ei en gemalen cornflakes. Laat ze nog een uur opstijven in de koeling.

Stap 6/ Bak de kroketten in circa 3 minuten goudbruin. Bak er niet meer dan 5 tegelijk in frituurolie van 180° C.

Deel smakelijkShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this page

2 Reacties op "Glutenvrije kroketten"

  • Ina

    28 september 2017 om 11:36

    Hallo, wij hebben de frituur vervangen door de airfryer. Is het ook bekend of de zelfgemaakte kroketten in de airfryer of oven kunnen?

    • Eke Mariën

      29 september 2017 om 22:45

      Goeie vraag, nog nooit geprobeerd. Ik vermoed alleen dat het resultaat minder krokant en knapperig wordt. Mocht je het gaan proberen dan hoor ik graag hoe het was. Succes

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: