Risottokroketjes

Kroketjes van romige risotto. Smeuïg van binnen, krokant van buiten.

  • /
  • Bereidingstijd: 45 minuten
    Afkoelen: 3,5 uur

  • 20 kleine kroketjes

De perfecte kroket

Zonder krokante korst, geen perfecte kroket. Een kroket moet ‘krak’ zeggen als je er in bijt. En de korst moet gevuld zijn met een smeuïge ragout. Ook belangrijk: de kroket moet z’n naam eer aan doen. Zo wil je garnalen aantreffen in een garnalenkroket en zachte stukjes runderstoofvlees in een rundvleeskroket. Klinkt logisch allemaal maar…

Benodigdheden

  • Frituurpan met plantaardige frituurolie

Ingredienten

  • mespunt saffraandraadjes
  • 100 ml witte wijn
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 250 g risotto rijst
  • 1 liter groentebouillon
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 ml slagroom, lobbig geslagen
  • 10 g bladpeterselie, gehakt
  • 10 g basilicum, gehakt
  • Voor het paneren:
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 75 g panko (Japans broodkruim)

Werkwijze

Stap 1/ Week voor de risottokroketjes de saffraandraadjes in de witte wijn.

Stap 2/ Verhit de bouillon in een pan. Fruit in een andere pan de sjalotjes in de boter en voeg na ± 3 minuten de rijst toe. Bak de rijst mee tot deze goed heet is en blus af met de witte wijn en saffraan. Laat de wijn verdampen en voeg dan een scheut bouillon toe. Blijf roeren tot de bouillon geheel is opgenomen door de rijst en voeg dan een nieuwe scheut bouillon toe. Ga zo door tot alle bouillon op is en de rijst beetgaar. Dat duurt ± 20 minuten.

Stap 3/ Roer van het vuur de kaas, room, peterselie en basilicum door de rijst. Stort de risotto in een platte (oven)schaal en laat 30 minuten afkoelen. Zet in de koeling en laat helemaal koud worden (in 2 uur).

Stap 4/ Stort de risotto op een snijplank en verdeel in 20 gelijke delen. Rol er tussen de handen kroketjes van en paneer ze achtereenvolgens met de bloem, losgeklopt ei en de panko. Laat nog een uur opstijven in de koeling.

Stap 5/ Bak de risottokroketjes per 5 tegelijk ± 3 minuten in een frituur van 180° C.

4 Reacties op "Risottokroketjes"

  • Sabine

    31 augustus 2019 om 11:16

    Ziet er lekker uit!
    Kunnen deze worden ingevroren? gebakken/ongebakken?

    • Eke Mariën

      2 september 2019 om 21:44

      Zeker kun je ze invriezen, ongebakken dan. Goed idee zelfs.

  • Cilia

    30 september 2017 om 14:08

    Wat een goed idee om van risotto kroketjes te maken! Mag ik even vragen hoeveel bouillon je nodig hebt, ik kan dat niet in de ingredient lijst vinden.
    En de basilicum, die doe je zeker samen met de peterselie erdoor op het laatst he?

    • Eke Mariën

      30 september 2017 om 16:29

      Dank voor je scherpe oog Cilia, ik heb het recept aangepast. Er gaat 1 liter groentebouillon in de risotto (hij moet redelijk zacht blijven, na het afkoelen wordt het stijf). En idd basilicum gaat er op het laatst met peterselie door. Succes

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.