Paddenstoelen kroketten

Vegetarische kroketten van romige paddestoelenragout in een krokant jasje.

De perfecte kroket

Zonder krokante korst, geen perfecte kroket. Een kroket moet ‘krak’ zeggen als je er in bijt. En de korst moet gevuld zijn met een smeuïge ragout. Ook belangrijk: de kroket moet z’n naam eer aan doen. Zo wil je garnalen aantreffen in een garnalenkroket en zachte stukjes runderstoofvlees in een rundvleeskroket. Klinkt logisch allemaal maar…

Benodigdheden

  • Frituurpan met plantaardige frituurolie

Ingredienten

  • 200 g paddestoelen mix
  • 100 g cantharellen
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 75 g boter
  • 50 g bloem
  • 400 ml paddenstoelbouillon (van tablet)
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1 el tijmblaadjes, gehakt
  • Voor het paneren:
  • 1 el paprikapoeder
  • 75 g paneermeel
  • 50 g bloem
  • 2 eieren, losgeklopt

Werkwijze

Stap 1/ Verhit voor de paddenstoelen kroketten de boter in een ruime koekenpan en bak hierin de paddenstoelen 2 minuten op hoog vuur tot ze slinken. Matig het vuur, voeg de sjalotjes toe en bak ze mee tot al het vocht is verdampt in ± 3 minuten.

Stap 2/ Roer de bloem er doorheen en bak samen 2 minuten. Giet de bouillon erbij en roer goed met een garde tot de saus begint te binden. Voeg de nootmuskaat en tijmblaadjes toe en breng de ragout op smaak met peper en zout.

Stap 3/ Strijk de ragout uit op een bord en laat afkoelen tot kamertemperatuur en vervolgens ± 2 uur opstijven in de koeling.

Stap 4/ Verdeel de stijve ragout in 10 gelijke ballen. Rol de ballen uit tot een staaf in de vorm van een kroket. Mix het paneermeel met het paprikapoeder.

Stap 5/ Paneer de paddenstoelen kroketten achtereenvolgens met de bloem, eieren en paneermeel met paprikapoeder. Zet ze nog een uur in de koeling om op te stijven.

Stap 6/ Frituur de kroketten in 3 minuten goudbruin. Doe er niet meer dan 5 tegelijk en bak ze op 180 graden.

7 Reacties op "Paddenstoelen kroketten"

  • Esther

    3 mei 2020 om 21:19

    Hi,
    Kan ik de paddenstoel kroketjes ook gewoon invriezen? En wat zou de baktijd daarvoor zijn?

    • Eke Mariën

      6 mei 2020 om 15:01

      Hoi Esther, zeker kun je de kroketjes invriezen. Als je ze meteen uit de vriezer bakt is de kans ook kleiner dat ze openspringen tijdens het bakken. Ga uit van circa 5 min. bakken vanuit bevroren toestand. Maar doe er niet teveel tegelijk in.

  • Nadine

    3 mei 2020 om 20:08

    Hoe lang kan ze in de diepvries blijven?

    • Eke Mariën

      6 mei 2020 om 15:02

      Hoi Nadine, een half jaar is veilig

  • Yvonne

    15 november 2019 om 13:44

    Ik wil graag bitterballen maken voorzien kleinzoon die een gluten intolerantie heeft. De ragout maken met glutenvrij meel kan, maar waar paneer ik mee?

    • Eke Mariën

      11 december 2019 om 12:47

      Hoi Yvonne, er is glutenvrij paneermeel verkrijgbaar in de supermarkt. Ook kun je zelf paneermeel maken van glutenvrij boterhammen die je helemaal laat uitdrogen in een oven van 100 graden. Vervolgens vermaal je ze in de keukenmachine. Je kunt ook glutenvrije crackers of beschuiten fijnmalen tot paneermeel. Succes.

  • Ej v bokhoven

    27 oktober 2018 om 18:44

    Geweldige kroketrecepten,… dank je wel…

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.