Paddenstoelen kroketten

Vegetarische kroketten van romige paddestoelenragout in een krokant jasje.

De perfecte kroket

Zonder krokante korst, geen perfecte kroket. Een kroket moet ‘krak’ zeggen als je er in bijt. En de korst moet gevuld zijn met een smeuïge ragout. Ook belangrijk: de kroket moet z’n naam eer aan doen. Zo wil je paddenstoelen aantreffen in een paddenstoelenkroket en groenten in een groentenkroket. Klinkt logisch allemaal maar hoe chef…

Benodigdheden

  • Frituurpan met plantaardige frituurolie

Ingredienten

  • 200 g paddestoelen mix
  • 100 g cantharellen
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 75 g boter
  • 50 g bloem
  • 400 ml paddenstoelbouillon (van tablet)
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1 el tijmblaadjes, gehakt
  • Voor het paneren:
  • 1 el paprikapoeder
  • 75 g paneermeel
  • 50 g bloem
  • 2 eieren, losgeklopt

Werkwijze

Stap 1/ Verhit voor de paddenstoelen kroketten de boter in een ruime koekenpan en bak hierin de paddenstoelen 2 minuten op hoog vuur tot ze slinken. Matig het vuur, voeg de sjalotjes toe en bak ze mee tot al het vocht is verdampt in ± 3 minuten.

Stap 2/ Roer de bloem er doorheen en bak samen 2 minuten. Giet de bouillon erbij en roer goed met een garde tot de saus begint te binden. Voeg de nootmuskaat en tijmblaadjes toe en breng de ragout op smaak met peper en zout.

Stap 3/ Strijk de ragout uit op een bord en laat afkoelen tot kamertemperatuur en vervolgens ± 2 uur opstijven in de koeling.

Stap 4/ Verdeel de stijve ragout in 10 gelijke ballen. Rol de ballen uit tot een staaf in de vorm van een kroket. Mix het paneermeel met het paprikapoeder.

Stap 5/ Paneer de paddenstoelen kroketten achtereenvolgens met de bloem, eieren en paneermeel met paprikapoeder. Zet ze nog een uur in de koeling om op te stijven.

Stap 6/ Frituur de kroketten in 3 minuten goudbruin. Doe er niet meer dan 5 tegelijk en bak ze op 180 graden.

11 Reacties op "Paddenstoelen kroketten"

  • ML Opstelten

    9 december 2023 om 15:11

    Overheerlijke kroketjes, ik gebruik ze met regelmaat als een lekker voorgerecht bij een etentje.
    Succes verzekerd!!

    • Eke Mariën

      11 december 2023 om 14:13

      Dat is leuk te horen! Dank voor het delen.

  • Gees

    21 oktober 2022 om 22:26

    Welke dipsaus past bij paddenstoelen bitterballen? Iets met truffelolie?

    • Eke Mariën

      27 oktober 2022 om 21:11

      Truffelmayo is zeker lekker. Maar mosterdmayonaise of Franse Dyonnaise is ook erg lekker!

  • Esther

    3 mei 2020 om 21:19

    Hi,
    Kan ik de paddenstoel kroketjes ook gewoon invriezen? En wat zou de baktijd daarvoor zijn?

    • Eke Mariën

      6 mei 2020 om 15:01

      Hoi Esther, zeker kun je de kroketjes invriezen. Als je ze meteen uit de vriezer bakt is de kans ook kleiner dat ze openspringen tijdens het bakken. Ga uit van circa 5 min. bakken vanuit bevroren toestand. Maar doe er niet teveel tegelijk in.

  • Nadine

    3 mei 2020 om 20:08

    Hoe lang kan ze in de diepvries blijven?

    • Eke Mariën

      6 mei 2020 om 15:02

      Hoi Nadine, een half jaar is veilig

  • Yvonne

    15 november 2019 om 13:44

    Ik wil graag bitterballen maken voorzien kleinzoon die een gluten intolerantie heeft. De ragout maken met glutenvrij meel kan, maar waar paneer ik mee?

    • Eke Mariën

      11 december 2019 om 12:47

      Hoi Yvonne, er is glutenvrij paneermeel verkrijgbaar in de supermarkt. Ook kun je zelf paneermeel maken van glutenvrij boterhammen die je helemaal laat uitdrogen in een oven van 100 graden. Vervolgens vermaal je ze in de keukenmachine. Je kunt ook glutenvrije crackers of beschuiten fijnmalen tot paneermeel. Succes.

  • Ej v bokhoven

    27 oktober 2018 om 18:44

    Geweldige kroketrecepten,… dank je wel…

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.