Tomatensaus

De ideale basissaus voor over de pasta of in een lasagne.

  • Bereidingstijd: 45 min.

  • 4 - 6 porties

Ingredienten

  • 100 ml olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 wortel (150 g) fijngesneden
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 2 paprika's, in kleine blokjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)
  • 800 g tomatenblokjes of polpa (2 blikjes)
  • 3 takjes rozemarijn, fijngesneden
  • 3 takjes tijm, fijngesneden
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 - 2 el balsamicoazijn
  • 3 takjes basilicum, fijngehakt
  • 3 takjes bladpeterselie, fijngehakt

Werkwijze

Stap 1/ Verhit de olie in een hapjes- of braadpan. Voeg de uien, wortel, bleekselderij en paprika toe en bak 5 min. op hoog vuur tot de groenten kleur krijgen.

Stap 2/ Voeg de knoflook toe en bak een minuutje mee. Roer de tomatenpuree erdoor en bak deze ook een minuutje mee. (hierdoor mengt de tomatenpuree met de olie in het gerecht. De zure smaak neem daardoor af. Daarom wordt dit aanbakken van tomatenpuree ontzuren genoemd. Feitelijk verandert de zuurgraad niet, het is alleen de waarneming die verandert.)

Stap 3/ Voeg de tomaten toe en schep alles goed om. Doe de rozemarijn, tijm en oregano erbij en verkruimel het bouillonblokje boven de saus. Breng de saus tegen de kook en laat minimaal een half uur pruttelen.

Stap 4/ Breng de saus op smaak met de balsamicoazijn, basilicum, peterselie en peper uit de molen.

Serveer de saus over gekookte pasta of gebruik de saus in een lasagne (deel 11 van serie DE BASIS).

Reactie

Plaats hier uw reactie