Tomatensaus

De ideale basissaus voor over de pasta of in een lasagne.

Tomatensaus
  • Bereidingstijd: 45 min.

  • 4 - 6 porties

Ingredienten

  • 100 ml olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 wortel (150 g) fijngesneden
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 2 paprika's, in kleine blokjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)
  • 800 g tomatenblokjes of polpa (2 blikjes)
  • 3 takjes rozemarijn, fijngesneden
  • 3 takjes tijm, fijngesneden
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 - 2 el balsamicoazijn
  • 3 takjes basilicum, fijngehakt
  • 3 takjes bladpeterselie, fijngehakt

Werkwijze

Het recept voor een overheerlijke basis tomatensaus, te gebruiken voor meerdere gerechten.

Stap 1/ Verhit eerst de olie in een hapjes- of braadpan. Voeg de uien, wortel, bleekselderij en paprika toe en bak 5 min. op hoog vuur tot de groenten kleur krijgen.

Stap 2/ Voeg dan de knoflook toe en bak een minuutje mee. Roer de tomatenpuree erdoor en bak deze ook een minuutje mee. (hierdoor mengt de tomatenpuree met de olie in het gerecht. De zure smaak neem daardoor af. Daarom wordt dit aanbakken van tomatenpuree ‘ontzuren’ genoemd. Feitelijk verandert de zuurgraad niet, het is alleen de waarneming die verandert.)

Stap 3/ Voeg vervolgens de tomaten toe en schep alles goed om. Doe de rozemarijn, tijm en oregano erbij en verkruimel het bouillonblokje boven de saus. Breng de saus tegen de kook en laat minimaal een half uur pruttelen.

Stap 4/ Breng de saus ten slotte op smaak met de balsamicoazijn, basilicum, peterselie en peper uit de molen.

Serveer de saus over gekookte pasta of gebruik de saus in een lasagne (deel 11 van serie DE BASIS).

Zie hier het recept voor de basis lasagne.

Kijk hier de video waarin Katrien leert over het maken van de basis tomatensaus.

2 Reacties op "DE BASIS: Tomatensaus"

  • Marian

    10 mei 2025 om 16:49

    Super lekkere Lasagne!!!
    Kan uren pruttelen, lekkere kruiden uit de tuin.
    Je mist absoluut geen vlees. En ook als je biologische ingrediënten (voor zover aanwezig)koopt is het nog geen duur recept. Heb hem al voor 12 mensen gemaakt en voor 8, en iedereen was enthousiast.
    Dus complimenten voor dit recept
    Hartelijke groet,
    Marian

    • Eke Mariën

      29 juli 2025 om 10:11

      Kijk, hier wordt ik blij van! Dank voor je feedback Marian.

Reactie

Plaats hier uw reactie