Uiensoep

De perfecte uiensoep? Die maak je door karamellisatie en de maillardreactie te versterken met bakingsoda en agavesiroop!

uiensoep

Karamellisatie

Karamelliseren is een heerlijk woord. Ik weet zeker dat de gedachte eraan bij veel mensen het water in de mond doet lopen. Niet vreemd, omdat er bij de karamellisatie van suiker een heleboel interessante geur- en smaakstoffen ontstaan. Tenzij je de boel laat verbranden. Je kunt de reactie uitbuiten om je eten nog lekkerder te maken….

Ingredienten

  • 50 g boter
  • 750 g uien, in halve ringen
  • 1 el verde tijmblaadjes
  • 2 g bakingsoda
  • 2 g zout
  • 1 el agavesiroop
  • 750 ml gevogeltebouillon
  • 8 sneetjes stokbrood
  • 100 g gemalen Gruyere
  • 1 el platte peterselie, fijngehakt

Werkwijze

Stap 1/ Verhit de boter in de snelkookpan. Bak hierin de uien met de tijm, zout, bakingsoda en agavesiroop ± 25 minuten tot ze goed bruin zijn. In eerste instantie ontstaat een ‘waterige pap’ van uien omdat het bakingsoda en het zout water onttrekt uit de uien. Pas als het meeste water is verdampt kan de temperatuur stijgen boven de 100° C en begint bij ± 105° C de fructose uit de agavesiroop de karamelliseren. Tegelijkertijd reageren de melkeiwitten uit de boter met de suikers uit de uien en agavesiroop in de Maillardreactie.

uiensoep
Hier zijn de uien nog waterig.

uiensoep
Zo zijn de uien goed bruin.

Stap 2/ Schenk de bouillon erbij en sluit de pan af met de deksel. Laat de soep onder druk komen (stand 2). Draai het vuur zacht en kook de soep 10 minuten onder druk. Draai het vuur uit en laat de pan nog 10 minuten staan tot de druk er vanzelf afgaat. Verwijder eventueel voorzichtig nog overtollige druk door het drukventiel als de deksel nog niet open wil.

Stap 3/ Verdeel ondertussen de kaas over de broodjes en rooster ze in een voorverwarmde oven van 200° C of onder een grill tot de kaas gesmolten is en goudbruin kleurt. 

Stap 4/ Serveer de soep in koppen met een broodje kaas erin. Bestrooi met peterselie.

Tip: Zonder snelkookpan wordt de soep ook heerlijk. Gebruik dan een gewone soeppan en laat de soep nog 10 à 15 minuten zachtjes koken nadat de bouillon is toegevoegd.

8 Reacties op "Uiensoep"

  • Paul

    3 april 2021 om 23:02

    +/- 25 minuten? Zeg maar eerder een uur. Of doe ik iets verkeerd?
    Wel heerlijke soep, mijn gasten vragen er om.
    Zelf doe ik extra kip in de bouillon.

    • Eke Mariën

      8 april 2021 om 11:41

      Hoi Paul, een uur de uien bakken? Dat is wel erg lang. Bakte je in de snelkookpan?

  • Janine

    6 september 2020 om 17:38

    Misschien zou je in het eerste stukje de “koekenpan” kunnen vervangen door snelkookpan? Het was even verwarrend hier in de keuken…

    • Eke Mariën

      9 september 2020 om 13:27

      Hoi Janine, goeie! Dank voor de opmerking. Heb het aangepast.

  • Herman de wit

    12 december 2017 om 10:33

    Schuitje karnemelk doet ook wonderen

    • Eke Mariën

      19 december 2017 om 16:01

      Goeie tip Herman! Dank je:-)

  • Joop

    25 maart 2017 om 17:07

    Beste Elke en of Jan
    Bij het recept voor groententomatensaus voeg je na het baksoda wat azijn toe om de zeepsmaak kwijt te raken. Is dat bij de uiensoep dan niet nodig?
    Graag je antwoord. Ik heb mij net aangemeld op jullie side en geniet met volle teugen van alle artikelen en recepten! Echt geweldig.
    Vriendelijke groet Joop.

    • Eke Mariën

      27 maart 2017 om 21:25

      Hoi Joop, bij de uiensoep zou je inderdaad ook wat azijn toe kunnen voegen voor een wat frissere smaak. Bij de uiensoep valt het alleen minder op omdat die sowieso altijd erg hartig van smaak is. Bij de wortelsoep gebruik ik limoensap om de soda te neutraliseren. D
      Dank voor je enthousiaste reactie!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.