Stap 1/ Verwarm de oven voor op 200 graden.

Stap 2/ Schil de wortels en snij dikke wortels over de lengte doormidden. Snij de rode uien in parten. Snij de witlofstronkjes over de lengte in parten. Schil de pompoen en snij in blokken van 2 cm. Scheur de oesterzwammen in repen.

Stap 3/ Hussel de groenten om met wat olie en bestrooi ze met peper en zout. Rooster de wortels en de uien met wat takjes tijm 20 minuten in de oven.

Stap 4/ Blancheer intussen de spruitjes 3 minuten in kokend water. Voeg ze samen met de pompoen en witlof toe aan de wortels en uien (na 20 minuten roosteren) en rooster alles nog 10 minuten. Leg de oesterzwammen bovenop de groenten en rooster nog 5 à 10 minuten tot alle groenten gaar en gekleurd zijn.

Stap 5/ Breng het water (of bouillon) aan de kook en voeg de polenta al roerende toe (om klonten te voorkomen). Blijf roeren tot een dikke pap ontstaat en gaar de polenta circa 10 minuten. Haal van het vuur en roer de geitenkaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 6/ Kook de linzen beetgaar in ruim water met een beetje zout, een blaadje laurier en een takje tijm (of gebruik bouillon). Giet de linzen af en meng het kookvocht met een beetje balsamico azijn.

Stap 7/ Spreid de gare polenta uit op een mooie houten plank. Schik de geroosterde groenten en oesterzwammen erop en lepel er wat linzen over. Schep er wat linzenvocht op en garneer met blaadjes basilicum.

Planning: De groenten en paddestoelen kun je van te voren roosteren (al een dag van te voren). Linzen kun je ook eerder koken. Warm de groenten op in een hete oven, de linzen in een pan. De polenta is het lekkerste als ie meteen na het koken wordt geserveerd (lastig opwarmen).

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.