Passiefruit cakerol met meringue

Extra speciaal gebak! Luchtig, fris en fruitig met aangename bite.

De magie van het ei

Een ei is het meest veelzijdige en voedzame ingrediënt in de keuken. Bijna onmisbaar in gebak (echt een uitdaging om het zonder te doen maar daarover een ander blog). Het heeft de functie van rijs- en glansmiddel, emulgator en structuurbouwer. Bovendien draagt ei bij aan de smaak en kleur van gebak. Samenstelling De functie van…

Benodigdheden

  • staande mixer
  • bakplaat met opstaande rand van 30 x 40 x 1 cm
  • bakpapier
  • pan met dikke bodem
  • thermometer

Ingredienten

  • Voor de cake:
  • 3 eieren (M) even opgewarmd in heet water van 60 graden
  • 3 dooiers
  • 180 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 60 ml slagroom
  • 30 g boter
  • 100 g patentbloem
  • 250 g mascarpone
  • 250 g passiefruitcurd (zie recept op de website)
  • Voor de meringue:
  • 100 ml water
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 5 eiwitten (die je overhoud van de passiefruitcurd)

Werkwijze

Bekijk hier de video van deze cakerol

Bekijk hier het recept van de passievruchten curd

Voor de cakerol:

Stap 1/ Verwarm de oven voor op 190° C

Stap 2/ Mix eieren, dooiers en suiker tot het vier keer in volume is toegenomen en als een lint van de garde loopt.

Stap 3/ Verwarm het vanille-extract met de de slagroom en boter tot de boter gesmolten is.

Stap 4/ Doe het ei-suikermengsel over in een ruime kom en giet het slagroommengsel er in één keer bij via de zijkant van de kom. Spatel het erdoor.

Stap 5/ Zeef de bloem in 2 delen boven het beslag en spatel erdoor. Schenk het beslag in een met bakpapier bekleedde bakplaat van 30 x 40 cm en strijk glad met een glaceermes. Haal het deeg met de duim los langs de kanten.

Stap 6/ Bak de taart 12 min in de oven. Laat 5 min. afkoelen tot het gebak los komt van de randen. Keer de bakplaat om op een rooster bedekt met bakapier.

Stap 7/ Verwijder het bovenste laagje bakpapier als het deeg nog warm is. Laat de cake afkoelen.

Stap 8/ Bestrijk de cake met mascarpone en passievruchtencurd en rol de cake voorzichtig op. Laat 2 uur opstijven in de koelkast.

Stap 9/ bestrijk de buitenkant van de cake gul met Italiaanse meringue, brand af met een brander.

Voor de Italiaanse meringue

Stap 1/ Doe het water, de suiker en de vanillesuiker in een pan. verwarm tot een temperatuur van 121°C.

Stap 2/ Sla de eiwitten tot slappe pieken.

Stap 3/ Voeg de hete suikersiroop al kloppend bij de meringue.

Stap 4/ Blijf de meringue kloppen tot deze is afgekoeld tot 50°C.

Deze meringue wordt gebruikt als ingrediënt in Macaronbeslag, voor Citroen Meringue taart of het afstrijken van ander gebak.

Bekijk hier het recept voor de passievruchtencurd

2 Reacties op "Passiefruit cakerol met meringue"

  • Anja Klomp

    9 mei 2020 om 15:18

    Toptaart , wel vrij zoet maar net als de citroenmerengue taart erg goed gelukt dankzij de video’s .
    Wel nog een vraagje: ik krijg de eiwitten prima stijf maar na toevoeging van de suikersiroop verliest het wat stijfheid. Ik hou me wel aan de temperaturen . Enig idee hoe dit kan komen?

    • Eke Mariën

      15 mei 2020 om 20:29

      Hoi Anja, vreemd dat de eiwitten volume verliezen. Door de de waterdamp die ontstaat door de hete siroop in de eiwitten zou het volume moeten toenemen. Stijfheid krijg je sowieso weer terug door langer te mixen. De taart is inderdaad erg zoet. Je bent niet de enige die daar over valt. Minder zoet maken kan door bijvoorbeeld de helft van de meringue te maken of door iets minder suiker in de citroenvulling te doen. Succes!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.