Sushi

Makkelijke vegetarische sushi. De kunst zit hem in het goed koken van de rijst. En goed rollen natuurlijk!

Sushi rijst

Sushi rijst lijkt op risotto- en paellarijst. De rijst plakt na het koken en dat is precies de bedoeling. Plakt de rijst te veel? Was de rijst dan voor het koken. Verder is het bij sushi-rijst vooral een kwestie van de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig volgen. De volgorde is altijd:
1. Wassen
2. Met circa 1,5 deel water op 1 deel rijst aan de kook brengen. Met een deksel op de pan gaarkoken.
3. Na de aangegeven kooktijd het vuur uitzetten en de rijst nog circa 10 minuten afgedekt laten staan.

Benodigdheden

 • sushi matje

Ingredienten

 • 200 g sushirijst
 • ca. 300 ml water (check verpakking)
 • 2 el sushi azijn (te vervangen door 1,5 el rijstazijn, 0,5 el suiker en 1/2 tl zout)
 • 5 - 6 nori vellen
 • komkommer reepjes
 • omelet in reepjes (van 1 ei)
 • avocado, in reepjes
 • Japanse mayonaise (naar smaak)
 • 2 el geroosterde sesamzaadjes
 • 100 ml sojasaus
 • 1 el wasabi (of naar smaak)

Werkwijze

Het recept voor vegetarische sushi (maki).

Stap 1/ Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. De rijst wassen is alleen nodig als dit nadrukkelijk op de verpakking vermeldt staat.

Stap 2/ Meng de warme gekookte rijst met de sushi azijn. Kun je geen sushi-azijn vinden vervang het dan door: 2 el rijstazijn en 1 el suiker. Eventueel aangevuld met 1 el mirin (zoete Japanse rijstwijn).

Stap 3/ Laat de rijst volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Schep af en toe om.

Stap 4/ Leg een norivel met de doffe kant naar boven. Schep er circa 100 g rijst op en druk het met natte vingers (gebruik hiervoor een kommetje water) uit tot een dunne laag die ongeveer 2/3 van het norivel bedekt (zie ook deze video).

Stap 5/ Leg op de rijst de gewenste vegetarische sushi vulling, zoals omelet reepjes, dunne reepjes komkommer, plakjes avocado, Japanse mayonaise en sesamzaadjes. Vanzelfsprekend kun je er ook reepjes verse tonijn, zalm of andere rauwe vis inleggen. Combineer naar eigen inzicht.

Stap 6/ Rol het norivel op met behulp van het sushimatje. Het makkelijkste is om even de video hiervoor te bekijken. In woorden wordt het ongeveer:

Til met je duimen de onderkant van het bamboematje op en rol dit met zeewier en rijst om de vulling tot de onderkant van het matje de rijst raakt. Druk het zeewiervel en het matje stevig aan. Maak het rijstvrije stuk zeewier een beetje nat. Trek het matje met de ene hand iets omhoog en rol de mat met de vingertoppen van de ander hand door zodat het zeewiervel zich in de rijst wikkelt tot een rol. Herhaal het vullen en rollen met de rest van de zeewiervellen en rijst.

Stap 7/ Laat de sushirollen een paar minuten rusten en snijd ze dan met de naad onder in stukjes van 2 cm. Serveer de sushi met sojasaus en sushi gember.

Bekijk hier de video bij het recept.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.