Gekaramelliseerde worteltjes

Met bakingsoda en agavesiroop versnel je de karamellisatie. Zo heb je nog nooit wortels gegeten.

  • Bereidingstijd: 15 minuten

  • 4

Karamellisatie

Karamelliseren is een heerlijk woord. Ik weet zeker dat de gedachte eraan bij veel mensen het water in de mond doet lopen. Niet vreemd, omdat er bij de karamellisatie van suiker een heleboel interessante geur- en smaakstoffen ontstaan. Tenzij je de boel laat verbranden. Je kunt de reactie uitbuiten om je eten nog lekkerder te maken….

Benodigdheden

  • snelkookpan (optioneel)

Ingredienten

  • 1 bos wortels
  • 30 g boter (2 el)
  • 1 g bakingsoda (1/4 tl)
  • 10 g agavesiroop (1 el)
  • 50 ml rode (natuur)wijn
  • 100 ml groentebouillon
  • 1 el platte peterselie, fijngehakt

Werkwijze

Gekaramelliseerde wortels kun je serveren als bijgerecht.

Stap 1/ Snijd het loof van de wortels en schil ze.

Stap 2/ Verhit de boter in een koekenpan en voeg hier de bakingsoda aan toe. Doe de wortels erbij en voeg de agavesiroop toe. Bak ze een paar minuten tot ze licht beginnen te kleuren.

Stap 3/ Voeg de wijn en bouillon toe en sluit de pan af met een deksel en kook de wortels 5 minuten in de bouillon.

Stap 5/ Haal de deksel van de pan en laat het vocht inkoken tot het begint te karamelliseren. Draai de wortels regelmatig, zeker op het laatste moment. Zo komt er een karamellaagje rond de wortels. Serveer met de platte peterselie en zwarte peper uit de molen.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.