Rode biet en waterkerssoep

Deze twee kleurensoep bevat 50% minder zout zonder dat je het merkt

rode biet en waterkerssoep
  • Bereidingstijd: 35 minuten

  • 8 -10 porties

Smaken op de tong

Alles wat we eten en drinken ‘gaat over de tong’. Als we geen smaakpapillen op de tong zouden hebben, zouden we stoppen met eten. Zonder de basissmaken zoet, zout, zuur, bitter en umami smaakt eten namelijk afschuwelijk. Ook helpen ze ons de juiste voedselkeuzes te maken. Zo hebben wij van nature een voorkeur voor zoet…

Benodigdheden

  • staafmixer

Ingredienten

  • Voor de bietensoep:
  • 500 g gekookte rode bieten
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 750 ml ongezouten groentebouillon (of water)
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 friszure appel (Elstar)
  • 1 el citroensap
  • Voor de waterkerssoep:
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 25 g boter
  • 500 ml kippenbouillon
  • 200 g kruimige aardappel, geschild en in blokjes
  • 100 g waterkers, dikke stelen verwijderd
  • 2 el crème fraîche
  • nootmuskaat
  • cayennepeper

Werkwijze

Deze tweekleurensoep kun je maken met de helft van de hoeveelheid zout die je normaal nodig zou hebben voor een goede smaak. Hoe dat kan? Door de rode bietensoep helemaal zonder zout te maken en deze in het bord af te wisselen met een gezouten groene waterkerssoep. Het contrast in zoutgehalte tussen de rode biet en waterkerssoepen verhoogt de zoutbeleving waardoor je in totaal minder zout nodig hebt.

Stap 1/ Hou een bietje apart en snijd de rest in blokjes. Fruit de rode ui een paar minuten in de olie en voeg de blokjes biet en het venkelzaad toe. Bak samen een paar minuten en schenk de bouillon erbij. Breng tegen de kook en laat de soep 15 minuten zachtjes koken.

Stap 2/ Snijd de appel in hele kleine blokjes (0,5 centimeter) en voeg de helft toe aan de soep. Kook 5 minuten mee en pureer de soep met een staafmixer.

Stap 3/ Snijd de achtergehouden biet ook in kleine blokjes en meng met de appelblokjes. Meng er het citroensap door en breng de salade op smaak met een beetje peper en zout.

Stap 4/ Maak de waterkerssoep door in een pan de sjalotjes te fruiten in de boter. Voeg de bouillon en aardappelblokjes toe en breng tegen de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken. Voeg de waterkers (hou een paar mooie blaadjes achter om te garneren) en crème fraîche toe en pureer met een staafmixer. Breng de soep op smaak met zout, cayennepeper en nootmuskaat.

Stap 5/ Schenk eerst een bodem van de bietensoep in een diep bord. Maak met dezelfde hoeveelheid waterkerssoep een mooi swirl in de bietensoep. Schep een beetje van de biet-appelsalade in de rode biet en waterkerssoep en garneer met een takje waterkers.

Lees hier meer over de rode biet en waterkerssoep.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.