Zoete-aardappelfrieten

De lekkerste zoete-aardappelfrieten bak je in de frituur!

 • Bereiden: 30 minuten
  Afkoelen: 1 uur
  Oventijd: ca. 35 minuten

 • 4

Zoete aardappelen

Zoete aardappelen waren zeker niet onze favoriete groente. Ze zijn vaak melig en in veel gerechten net iets te zoet. Gezien de populariteit van zoete aardappelen op menukaarten en vooral die van zoete-aardappelfriet, gingen we op zoek naar een manier om zoete aardappel wel echt lekker te bereiden. We maakten frieten op allerlei manieren, ontdekten…

Benodigdheden

 • frituur of oven
 • bakplaat met bakpapier

Ingredienten

 • 1 kilo zoete aardappelen
 • 2 el azijn
 • 150 g maizena (frituur recept)
 • 25 g maizena (ovenrecept)
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl uienpoeder
 • 1 tl paprikapoeder
 • plantaardige frituurolie (frituurrecept)
 • 4 - 5 el zonnebloem- of arachide-olie (ovenrecept)

Werkwijze

Zoete-aardappelfrieten zijn het lekkerste uit de frituur. Ze hebben wel een flinke voorbehandeling nodig van koken, afkoelen en paneren. Maar dan heb je ook wat. We geven we je hier ook het recept voor zoete aardappelfrieten uit de oven, een soort doordeweekse tussenoplossing. Zeker lekker, maar niet het lekkerst.

Serveer zoete-aardappelfrieten in beide gevallen met srirachamayonaise. Meng hiervoor 100 g mayonaise met 1 el sriracha (of meer als je van pittig houd).

Uit de frituur:

Stap 1/ Schil de zoete aardappelen en snijd ze in dikke frieten van ca. 1½ cm.
Stap 2/ Breng een ruime pan met water aan de kook en voeg een eetlepel zout en de azijn toe. Doe de frieten erbij en kook ze 5 minuten.
Stap 3/ Giet de aardappelen af en laat een paar minuten uitdampen. Verspreid ze over een bakplaat of het aanrecht en laat helemaal afkoelen.
Stap 4/ Meng in een kom de helft van de maizena met 150 ml water. Meng in een andere kom de rest van de maizena met de specerijen en een theelepel zout.
Stap 5/ Nu ga je de zoete-aardappelfrieten paneren door ze eerst door het maizenapapje te halen en vervolgens door de gekruide maizena. Doe de frieten in een zeef en schud de overtollige maizena eraf.
Stap 6/ Verhit de frituurolie naar 170 °C. Bak de zoete-aardappelfrieten in 2 porties 4-5 minuten tot ze iets kleuren. Schud goed uit en serveer meteen.

Uit de oven:
Stap 1/ Schil de zoete aardappelen en snijd ze in dikke frieten van ca. 1½ cm.
Stap 2/ Breng een ruime pan met water aan de kook en voeg een eetlepel zout en de azijn toe. Doe de frieten erbij en kook ze 5 minuten.
Stap 3/ Giet de aardappelen af en laat een paar minuten uitdampen. Verspreid ze over een bakplaat of het aanrecht en laat ze helemaal afkoelen.
Stap 4/ Verwarm de oven of airfryer voor op 200 °C.
Stap 5/ Meng de maizena met de specerijen en een theelepel zout en zeef over de aardappelfrieten. Zorg dat ze rondom egaal bedekt zijn met een dun laagje. Hussel ze ook even om.
Stap 6/ Kwast de frieten vervolgens in met een beetje olie en verspreid ze over een bakplaat. Zorg dat ze los van elkaar liggen en bak ze 30 – 40 minuten in de oven. Schep ze halverwege om.
Stap 7/ Serveer de zoete-aardappelfrieten direct. Lekker met sriracha-mayonaise.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.