Zoete aardappelen

Zoete aardappelen waren zeker niet onze favoriete groente. Ze zijn vaak melig en in veel gerechten net iets te zoet. Gezien de populariteit van zoete aardappelen op menukaarten en vooral die van zoete-aardappelfriet, gingen we op zoek naar een manier om zoete aardappel wel echt lekker te bereiden. We maakten frieten op allerlei manieren, ontdekten de gepofte zoete aardappel en we gingen aan de slag met cassave, ook een (melige) knolgroente. Eigenlijk best lekker, die zoete aardappel.

Eerst even iets meer over de zoete aardappel, ook wel bataat genoemd. Hij ziet eruit als een aardappel, maar het is een knolgroente. Hij is rijk aan koolhydraten en bevat meer suiker (fructose) en minder zetmeel dan de gewone aardappel. Ondanks het hogere suikergehalte zijn zoete aardappelen niet ongezond, ze bevatten veel vezels waardoor ze langer een verzadigd gevoel geven. Je kunt zoete aardappelen op dezelfde manier in de keuken gebruiken als kruimige aardappelen. Ze vallen namelijk makkelijk uit elkaar als ze gaar zijn.

Zoete aardappelen in de keuken

Van zoete aardappelen kun je puree, friet, chips en soep maken. Maar je kunt ze ook in de salade of een stoofgerecht stoppen. Belangrijk om te weten bij de bereiding is dat ze een enzym bevatten dat zetmeel omzet in maltose (een suikersoort). Het enzym is actief tussen de 60-75 °C en zorgt ervoor dat gare zoete aardappelen zoeter zijn dan rauwe. Voor krokant geroosterde zoete aardappel of zoete-aardappelfrieten wil je de activiteit van het enzym uitschakelen, omdat meer suiker bruinkleuring versterkt en minder zetmeel de frieten slap maakt. Je kunt de zoete-aardappelstukjes en frieten daarom beter eerst blancheren in ruim kokend water zodat ze snel garen en maar heel kort tussen de 60 en 75 °C verhit worden. Laat ze vervolgens afkoelen voor de stevigheid, voordat je ze gaat roosteren of frituren (bij voorkeur met een laagje maizena, zoals Meneer Wateetons beschrijft in zijn boek Over frituren). Het recept vind je hieronder.
In veel recepten lees je ook dat zoete-aardappelfrieten knapperiger worden als je ze eerst weekt in koud water. Maar hiervoor is geen logische verklaring. Spoelen met water vermindert namelijk de hoeveelheid zetmeel, waar je bij zoete aardappelen sowieso al een tekort aan hebt om krokante frieten te krijgen.
Omdat zoete aardappelen meer fructose bevatten dan gewone aardappelen kleuren ze sneller als je ze bakt, roostert of frituurt. Let daarom op de oven- en olietemperatuur om de vorming van acrylamides te reduceren. Je krijgt zoete aardappelen nooit goudgeel, ze worden altijd donkerder. Maar voorkom in ieder geval een sterke bruinkleuring.

Zoete-aardappelfrieten

Wel of niet voorkoken? Wel of geen maizena? In de oven, airfryer of frituur? Om te kijken hoe je de ultieme zoete-aardappelfrieten bereidt, deden we verschillende tests.

Uit de oven: om ze echt knapperig te krijgen heb je behoorlijk wat maizena nodig, wat niet per se bevorderlijk is voor de smaak. Ze bestrooien met een klein beetje maizena heeft nauwelijks effect.

In de airfryer: voor de airfryer geldt hetzelfde. Het voordeel dat het hierin sneller gaat, geldt alleen als je een kleine hoeveelheid friet wilt maken, voor 1 of 2 personen van maximaal 500 g zoete aardappelen. Je kunt namelijk niet veel tegelijk in het mandje van de airfryer kwijt en per lading duurt het bakken zo’n 12-15 minuten. Je moet ze wel omschudden, omdat de frieten door de maizena aan elkaar gaan plakken.

Uit de frituur: die zijn veruit het lekkerst en het knapperigst. Probeer zelf maar eens met dit recept. 

Gepofte zoete aardappel

Een heel makkelijke manier om een zoete aardappel te bereiden is door hem te poffen in de oven. Het enige wat je dan nog moet doen, is ze insmeren met olie, en dan: wachten (best wel lang). Om de aardappelen extra zacht en zoet te maken, zet je ze in een nog koude oven. Door de langzame verhitting krijgen de enzymen in de zoete aardappel meer tijd om zetmeel om te zetten in maltose. Hier vind je een lekker recept.

Foto: In Nederland zie je de oranje soort het meest, maar er zijn ook witte en paarse varianten. Over het algemeen zijn de oranje soorten zoeter dan die met wit vruchtvlees. Zoete aardappelen met paars vruchtvlees zijn wat nootachtiger van smaak.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.