Tomatensaus voor de dappere kok

Deze tomatensaus maakt slim gebruik van de Maillardreactie en is echt vol van smaak.

  • Bereidingstijd: 40 minuten

  • 4

De maillardreactie

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je vlees aanbakt voor het stoven? Of waarom je een bouillon zo lang moet laten trekken? Dat geeft smaak! In je pannen gebeuren allerlei chemische reacties waarbij nieuwe smaken ontstaan. Die zijn niet eng of gevaarlijk maar juist welkom. Ze verrijken je eten als je ze goed gebruikt….

Benodigdheden

  • staafmixer (optioneel)

Ingredienten

  • 50 ml olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 wortel, grof gehakt
  • 2 stengels bleekselderij, in schijfjes
  • 800 g tomatenblokjes (2 blikjes)
  • 2 laurierblaadjes
  • 400 g vega(n) rul 'gehakt'
  • 2,5 g bakingsoda
  • 100 ml rode wijn (optioneel)
  • 30 - 40 ml balsamico azijn (3 - 4 el)
  • 2 el bladpeterselie, fijngehakt
  • Parmezaanse kaas

Werkwijze

Stap 1/ Voor de tomatensaus bak je in de olijfolie, de ui, wortel, bleekselderij en knoflook, in ongeveer 10 minuten zacht. Voeg de tomaten en laurier toe en laat ongeveer 30 minuten pruttelen op het laagste vuur. Verwijder de laurierblaadjes en pureer de saus eventueel met een staafmixer.

Stap 2/ Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het gehakt met de soda in ongeveer vijf minuten rul en donkerbruin. Blus af met de wijn en laat deze compleet verdampen. Voeg beetje bij beetje azijn toe aan het gehakt en proef telkens het effect. Stop met azijn toevoegen zodra je het gehakt goed vindt smaken en je het bakingsoda niet meer proeft.

Stap 3/ Meng het gehaktmengsel door de tomatensaus en warm alles goed door. Breng de saus op smaak met peper en zout.

Stap 4/ Kook de pasta beetgaar in ruim kokend water met 10 g zout per liter water. Ga uit van 1 liter water per 100 g pasta, voor dit recept dus 4 liter. Giet de pasta af en roer de saus er meteen doorheen. Serveer met de peterselie en parmezaanse kaas.

2 Reacties op "Tomatensaus voor de dappere kok"

  • Chris

    9 maart 2017 om 15:55

    Stap 2 is niet duidelijk. Je voegt azijn toe aan de saus tot je de soda niet meer proeft… Maar de soda zit bij het vlees en bij stap 3 voeg je pas de saus bij het gehakt???

    • Eke Mariën

      9 maart 2017 om 22:22

      Goed punt Chris. Ik schrijf saus in stap 2 maar bedoel eigenlijk het gehakt. Ik pas het aan in het recept. Dank voor je opmerking.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.