Shakshuka

Shakshuka is een makkelijk lunchgerecht van eieren gegaard in kruidige tomatensaus.

Geen eitje zo’n eitje!

Nog geen ei kunnen koken betekent dat iemand echt een totale nerd is in de keuken. Eigenlijk klopt dat gezegde niet want een perfect ei koken is moeilijk. Vraag maar eens rond. Iedereen heeft z’n eigen beste manier van een perfect eitje koken. Breng je bijvoorbeeld wel of niet het water eerst aan de kook…

Benodigdheden

  • grote koekenpan met deksel

Ingredienten

  • 4 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 groene paprika, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 tl komijnzaad
  • cayennepeper, naar smaak
  • 1 tl gerookt paprikapoeder, liefst pittig
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)
  • 1 blikje tomaatblokjes (400 g)
  • 1 el tijmblaadjes
  • 2 tl suiker
  • 100 ml water
  • 10 g koriander, fijngehakt
  • 10 g bladpeterselie, fijngehakt
  • 4 eieren

Werkwijze

Stap 1/ Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak hierin de ui met paprika 5 minuten tot het bruin begint te kleuren. Voeg de knoflook, de komijnzaadjes en paprikapoeder toe en bak een paar minuten mee.

Stap 2/ Voeg de tomatenpuree toe en bak het een minuut mee. Roer goed door.

Stap 3/ Voeg de tomaatblokjes, tijmblaadjes, suiker en water toe en roer alles goed door. Zet een deksel op de pan en laat de saus 30 minuten zachtjes pruttelen.

Stap 4/ Roer de helft van de kruiden erdoor en maak vier kuiltjes in de saus. Breek de eieren boven de kuiltjes en gaar ze 5 minuten in de saus met een deksel op de pan.

Stap 5/ Bestrooi met een beetje cayennepeper en met de rest van de kruiden.

2 Reacties op "Shakshuka"

  • Guillaume

    23 januari 2021 om 00:06

    In het recept staat voeg de tijm toe, maar die staat niet op de benodigdheden lijst?

    • Eke Mariën

      28 januari 2021 om 17:27

      Hoi Guillaume, dank voor je bericht. Ik pas het aan!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.