Alles over eieren

Het ei is het meest voedzame en veelzijdige ingrediënt in de keuken. Ze zijn heerlijk om zo te eten, gebakken, gekookt, gepocheerd of in een omelet. In gebak spelen ze een belangrijke rol en mayonaise en Hollandaise saus kunnen niet zonder. In deze cursus kun je alles leren over eieren, hoe ze zijn samengesteld, hoe je ze bereid, wat hun functie is in gebak en wat je kunt doen met de geschieden eiwitten en eidooiers.

I Het koken van een ei.

Het klinkt misschien vreemd maar het koken van een eitje is nog best een kunst. Dat blijkt al uit de vele verschillende manieren waarop iedereen z’n eitjes kookt. Vraag maar eens om je heen. De een doet ze in kokend water, de ander begint juist met koud water.

In dit blog leg ik je wat er gebeurt tijdens het stollen van eieren. Met die kennis ga je opeens heel anders kijken naar het bakken, koken of pocheren van een eitje.

II Het pocheren van eieren.

Er wordt nogal huiverig gedaan over het pocheren van eieren. Zo moet je een draaikolk maken in het water, azijn toevoegen en erg verse eieren gebruiken. Alleen dat laatste is waar. In deze video laat ik zien hoe je heel eenvoudig eieren pocheert.

En als je weet hoe makkelijk het is kun je deze recepten maken met gepocheerde eitjes:


III Het bakken van een schuimomelet

Een schuimomelet mag eigenlijk niet ontbreken bij een feestelijke ontbijt. In deze video laat ik je zien waar je op moet letten. Lekker met roodfruitcompôte.


2 Reacties op "Alles over eieren"

 • Carolina Verhoeven

  11 april 2023 om 07:54

  Dank voor de tips. Leuke recepten en goede uitleg

  • Eke Mariën

   16 april 2023 om 12:55

   Hoi Carolina, jij bedankt voor je compliment. Leuk om dat van jouw, als culi pur sang, te mogen horen!

Reactie

Plaats hier uw reactie