Rode linzensoep

Linzensoep met oosterse twist, klaar in een handomdraai.

  • Bereidingstijd: 15 minuten
    Snelkookpan: 25 minuten

  • 6 personen

Koken met de snelkookpan

Vorig jaar voorspelde ik dat de snelkookpan dé kookhype van 2016 zou worden. Mijn verhaal over de snelkookpan is een van de meest gelezen blogs op mijn website. Dat is hoopgevend, maar voor een echte rage moet er nog iets meer gebeuren, met dit blog als aanzet. Voor welke gerechten kun je de snelkookpan goed…

Benodigdheden

  • Snelkookpan, staafmixer

Ingredienten

  • 2 el olie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 5 kardemompeulen
  • 1 kaneelstok
  • 2 el rode Thaise currypasta (35 g)
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl komijnzaad, gemalen
  • 600 g gepelde tomaten (blik)
  • 250 g rode linzen
  • 1 liter lichte groentebouillon
  • sap van een 1/2 limoen
  • 200 ml kokosmelk
  • zwarte en witte komijnzaadjes, geroosterd
  • 1 el sesamolie
  • paar takjes verse koriander

Werkwijze

Stap 1/ Verhit voor de rode linzensoep de olie in een de snelkookpan en fruit hierin de uien met de knoflook, kardemom en kaneel 3 minuten.

Stap 2/ Voeg de currypasta, kurkuma en komijn toe en bak een minuutje mee. Doe de tomaten, linzen en bouillon toe en sluit de pan af met het deksel.

Stap 3/ Zet de snelkookpan op stand 2 en laat op druk komen. Draai het vuur laag en kook de soep 10 minuten onder druk. Draai het vuur uit en laat de pan 15 minuten afkoelen. Laat dan voorzichtig de resterende stoom uit het ventiel ontsnappen (pas op! Heet!).

Stap 4/ Pureer de soep met een staafmixer of in de blender voor een zijdezacht resultaat. Breng op smaak met limoensap en eventueel zout. Serveer in kommen met een scheut kokosmelk, komijnzaad, sesamolie en verse koriander.

Bekijk deze video om te zien hoe de snelkookpan werkt

11 Reacties op "Rode linzensoep"

  • Matthijs

    28 maart 2018 om 16:16

    Ik ga het ook eens maken. Lees alleen dat ik uien moet hebben maar die staan niet in het het lijstje ingrediënten. Hoeveel gaan erdoor?

    • Eke Mariën

      28 maart 2018 om 16:42

      Heb het recept net aangepast. Dank voor je reactie!

  • Karen

    7 april 2017 om 11:53

    Ik heb sinds kort een Instant Pot DUO (https://www.amazon.de/Instant-Pot-IP-DUO60-programmierbarer-Schnellkochtopf/dp/B00OP26T4K/ref=sr_1_1?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1491558369&sr=1-1&keywords=instant+pot) een elektrische snelkookpan die ook kan slow cooken en bijv yoghurt maken. In Amerika is dit apparaat een enorme hit en ook in Europa worden er steeds meer verkocht.

    Is hiermee de snelkookpan hype die jij al zag aankomen een feit?
    Mij bevalt de Instant Pot in elk geval erg goed. Doordat de pan zelf in de gaten houdt dat de pan onder druk komt, zelf de ingestelde tijd bijhoudt en ook zelf de druk weer laat verdwijnen, hoef je zelf niet steeds in de keuken te zijn. En je kan de pan ook zo instellen (als de ingrediënten dat toelaten) dat het kookproces op een later moment start en het eten klaar is wanneer je wilt eten.

    Misschien leuk om eens naar te kijken?

    • Eke Mariën

      10 april 2017 om 22:59

      Hoi Karen, wat een gaaf apparaat zeg! Een slow and fastcooker in één. Ideaal want dat scheelt ruimte in de kast. Ik heb er nog nooit mee gewerkt maar ga dat zeker doen. Dank voor de link! Ik ga kijken wie het apparaat in Nederland importeert om er binnenkort mee aan het testen te slaan.

      • Karen

        12 april 2017 om 23:13

        Volgens mij wordt het apparaat nog niet door een nederlandse importeur verspreid in NL (kansje? ). Heel benieuwd naar je ervaringen! Er zijn vele FB groepen en webpagina’s over de instant pot met recepten etc.

  • Marjolein Schouten

    10 maart 2017 om 12:16

    Snelkookpan gekocht en als eerste probeersel deze rode linzensoep, verrukkelijk! en erg makkelijk.

    Ik ga de snelkookpan gebruiken om dit soort van soep en ook stoofgerechten te maken, die ik vervolgens vacumeer en makkelijk, platgemaakt en wel, wat langer kan bewaren in ons kleine koelvakje aan boord voor de langere zeiltochten op zee.
    Ben heel benieuwd hoe me dat gaat bevallen.

    • Eke Mariën

      12 maart 2017 om 20:46

      Goed idee Marjolein! Groentesoepen of soepen van peulvruchten zonder zuivel, vlees of vis kun je gevacumeerd ook lang bewaren buiten de koeling. Een ander manier om soepen lang houdbaar te maken is door ze te wecken. Giet ze daarvoor kokend heet in steriele potten en sluit ze meteen af met een deksel. Zet ze op de kop om af te koelen. Zo kun je soepen (maar ook stoofpotten)uit de snelkookpan maandenlang bewaren.

      Ik ben zelf mijn kookcarrière begonnen als chef op een zeilschip. Daar heb ik goeie herinneringen aan. Soms wel lastig, zeker toen m’n fornuis nog niet cardanisch was…

      Succes

  • Petra

    5 december 2016 om 17:49

    Ziet er lekker uit!
    Kan het trouwens zijn dat je sesamzaadjes bedoelt ipv komijn?
    Groeten,
    Petra

    • Eke Mariën

      5 december 2016 om 20:41

      Hoi Petra,

      In de soep zelf gaat wat gemalen komijnzaad. Over de soep gaan zwarte en witte sesamzaadjes. Groet, Eke

  • E.scheenjes

    2 december 2016 om 17:58

    Dank voor de tip. Welke maat snelkookpan raden jullie aan bij 4 personen? Bedankt alvast!

    • Eke Mariën

      3 december 2016 om 22:52

      Een pan van 4 liter is groot genoeg voor de meeste gerechten. Alleen als je regelmatig soepen of stoofpotten invriest is een 6 liter pan misschien een beter keuze.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die om de week op vrijdag 17.00 uur verschijnt.