Pruimentaart

De lekkerste manier om pruimen te eten. Geheel plantaardig.

  • Bereidingstijd: 30 minuten
    Wachten: 1 uur
    Oventijd: 40 minuten

  • 10 - 12 taartpunten

Macereren

Macereren is het marineren van fruit met suiker. Patissiers doen dit bijvoorbeeld voor het bakken van een taarten met sappig fruit zoals nectarines, pruimen, perziken en peren. Door gesneden fruit te mengen met suiker wordt water door osmose aan het fruit onttrokken. Gelijk aan het effect van zout bij het pekelen van kool of andere groenten. Het macereren van de pruimen werkt perfect voor deze taart. Door het vochtverlies worden de pruimen ook wat zachter.

Benodigdheden

  • taartvorm met uitneembare bodem van 30 cm
  • bakpapier

Ingredienten

  • 300 g patentbloem
  • 25 g suiker
  • 4 g zout (1 tl)
  • 250 g koude margarine (of boter)
  • 50 ml ijskoud water
  • 1200 g pruimen
  • 100 g suiker
  • 1 tl kaneel

Werkwijze

Stap 1/ Meng 175 gram van de bloem met het zout en de suiker kort in de keukenmachine. Voeg de margarine in blokjes toe en draai kort tot alles half is gemengd. Er mogen sporen van bloem in blijven zitten. Hussel alles even goed om in de machine en doe de rest van de bloem erbij. Geef 4 à 5 korte pulsen met de machine tot een kruimeldeeg ontstaat. Doe het deeg over in een kom en voeg wodka en water toe. Meng alles snel door elkaar tot een vochtig deeg dat een beetje plakt. Vorm er een platte bal van en wikkel in plasticfolie. Laat 1 uur opstijven.

Stap 2/ Halveer de pruimen en verwijder de pit. Snij de helften in kwarten. Meng de pruimen goed met de suiker en kaneel in een kom en laat staan tot de taart gevuld moet worden.

Stap 3/ Verwarm de oven voor op 180 °C conventioneel of 160 °C hetelucht.

Stap 4/ Haal het deeg uit de koelkast en laat 5 minuten op temperatuur komen. Hou 1/3 van het deeg apart. Rol 2/3 uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een ronde cirkel, groot genoeg om de taartvorm te bekleden (30 cm). Dit gaat het makkelijkst tussen 2 grote vellen bakpapier. Haal het bovenste vel bakpapier eraf als het deeg groot genoeg is. Zet de taartvorm erop en kiep het deeg en vorm om zodat het onderste vel bakpapier boven komt. Haal het papier van de deeg en druk het deeg goed in de vorm. Je kunt het deeg ook op een bloem bestoven aanrecht uitrollen. Wikkel het deeg vervolgens rond de deegroller en rol af boven de taartvorm. Druk het goed in de vorm.

Stap 5/ Doe de pruimen in een vergiet en laat goed uitlekken. Door de pruimen eerst de marineren in suiker (macereren wordt dat genoemd) wordt er vocht aan het fruit onttrokken. De vulling lekt daarom minder tijdens het bakken waardoor het deeg brosser blijft. Verdeel de pruimen over de bodem van de taart.

Stap 6/ Rol de rest van het deeg uit tot een dunne, zo vierkant mogelijke, plak van 30 cm. Snij de plak in repen en maak hiervan een vlechtwerk over de bovenkant van de taart. Druk de uiteinden goed aan op de deegranden. Kwast het deeg in met water en bestrooi met grove kristalsuiker.

Stap 7/ Bak de taart circa 40 minuten in de oven. Liefst op een ovensteen. Laat de taart 15 minuten afkoelen en snij in punten. Warm is ie het lekkerst!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die om de week op vrijdag 17.00 uur verschijnt.