Bakken met een ovensteen

Bakken met een ovensteen

Als je de ovendeur opent, kan de temperatuur in een oven met meer dan 60 °C kelderen. Ovenstenen houden de warmte van de oven goed vast, waardoor de temperatuur constant blijft. Ook geleiden ze de hitte efficiënter dan hete lucht, door het contact met de bakvorm of bakplaat die er op staat. Bakken met een ovensteen werkt vooral goed bij het bakken van taarten, cakes, muffins, pizza’s en brood. Koekjes en plaatcakes worden op stenen te snel bruin aan de onderkant; die kun je beter in het midden van de oven bakken. Ovenstenen zijn verkrijgbaar als pizza- en broodbakstenen in kookwinkels of online. Je kunt ook hittebestendige of vuurvaste tegels bij een tegelhandelaar kopen; stukken goedkoper, ik gebruik ze zelf ook.

Leg een ovensteen niet rechtstreeks op de bodem van de oven maar op een rooster op eenderde hoogte. Het voorverwarmen van de oven met een steen duurt langer – in mijn oven 10 minuten. Ik raad het gebruik van een ovensteen aan, maar het is geen must voor goed gebak.

9 Reacties op "Bakken met een ovensteen"

 • Karin

  26 mei 2020 om 13:16

  Eke,
  Kijkend naar de over/pizzasteen genoemd door Anne-Riet lijkt het me een marmerplaatje van ca. 40×40. Is alle marmer (van vulkanische oorsprong immers) in principe geschikt om op te bakken vraag ik me af?
  (wel mooi gepolijst en schoon, ongebutst)
  Hoe zie jij dat?

  • Eke Mariën

   28 mei 2020 om 14:59

   Goeie vraag. Ik heb geen idee eigenlijk. Wandel even binnen bij een tegelhandelaar, die weet het vast.

 • Marleen

  30 mei 2018 om 23:46

  Hallo Eke,
  Ik vind je boek bakken met kennis echt heel goed. Ik hoop ook nog op een deel 2.
  Zit dat erin?
  Hartelijke groet, Marleen

  • Eke Mariën

   31 mei 2018 om 06:40

   He Marleen, dat is leuk te horen! Deel 2 zal zeker nog een tijd om zich laten wachten. Ondanks alle positieve aandacht voor het boek ligt het al weer onderop de stapel in de boekhandel (als het er überhaupt nog ligt). In Nederland verschijnen dagelijks 3 nieuwe kookboeken. Helaas is de inhoud niet meer doorslaggevend voor succes.
   Maar Jan (the chemist) en ik zijn druk bezig met een nieuw boek dat september volgend jaar uitkomt. Dat is geen typisch bakboek maar wel een boek wat je voor alle kookprocessen kunt gebruiken.
   Succes met bakken!

 • Anne-Riet

  30 november 2016 om 18:16

  Eke, al surfend op het wwweb kwam ik deze prachtige pizzasteen tegen. Niet al te gek duur en online te bestellen. Misschien een tip voor jouw volgers?
  http://www.barbecueparadijs.nl/barbecue/pizza-steen-rechthoek-mdraad-frame/

  Hartelijke groet!

  • Eke Mariën

   30 november 2016 om 23:38

   Dank voor de tip Anne-Riet, mooie steen inderdaad. Ik zet de link in m’n blog. Groet, Eke

 • Anne-Riet de Boer

  27 november 2016 om 00:10

  Eke, met plezier je boek aan het lezen. Ik heb een vraag voor wat betreft gebruik ovensteen. Ik heb een Gaggenau oven met pizzasteen met een eigen verwanrmingselement. Waar doe ik nu goed aan, de temperatuur kiezen met het programma’ ovensteen/pizza, of gewoon via de temperatuurkeuzeknop op de oven?

  • Eke Mariën

   27 november 2016 om 22:08

   Hoi Anne-Riet, mooie oven heb je. Ik ken deze functie niet maar waar het om gaat is dat de steen goed heet wordt, net zo warm als de oven zelf. Ik neem aan dat, bij gebruik van het programma ovensteen/pizza, niet alleen de steen verhit wordt maar ook de oven zelf, met onder en bovenwarmte, of met hete lucht. Als dat het geval is deze functie ideaal om brood en gebak in een vorm op de bakken. Succes.

   • Anne-Riet de Boer

    27 november 2016 om 23:03

    Ha Eke, dank voor je antwoord! Het is een formidabele oven, ik koester hem. De steen ( de oven zelf ook) kan tot 300 graden verhit worden. Met de pizza functie wordt de hetelucht uitgeschakeld, meen ik. Ik ga meer experimenteren om behalve brood en ouzza, ook taarten op de steen te zetten. Ik geniet overigens van je boek ‘ bakken met kennis’!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.