Zo maak je brooddeeg!
In deze video laat Eke je zien hoe je brooddeeg maakt. Bekijk hieronder de bijbehorende blog en recepten.
Er gaat niets boven de geur van versgebakken volkorenbrood. Over de hele wereld staan mensen ervoor in de rij. Waarom zou je dat doen? Zelf brood bakken is niet moeilijk en kost maar weinig tijd. Je moet er alleen wel voor thuisblijven. Het brood heeft je namelijk een paar keer nodig voor het in de oven kan, en om eruit gehaald te worden natuurlijk. In mijn blog over focaccia schreef ik over de bloemsoort, deegtemperatuur en kneden van witbrood.
Bakeigenschappen
Volkoren- en witbrood kneed, rijs en bak je op dezelfde manier, maar ze hebben verschillende ingrediënten. Het zwaardere volkorenmeel heeft wat meer gist nodig om goed te kunnen rijzen. In witbrood zitten geen kiemen en vezels waardoor het makkelijker uitzet tijdens het rijzen en bakken. Volkorenmeel moet net als bloem voor witbrood genoeg eiwitten bevatten om een goed glutennetwerk te kunnen vormen. Bak je veel en vaak dan raad ik je aan eens lang te gaan bij The Bakery Institure in Zaandam. Zij verkopen in de winkel speciale Franse bloemsoorten die erg geschikt zijn voor brood.
Zelf aan de slag
Met dit recept voor simpel speltbrood heb je in een handomdraai heerlijk volkorenbrood. Het deeg kan na het kneden meteen in de vorm en rijst maar één keer. Om het verschil met witbrood te ervaren geef ik ook een feestelijk recept van een vlechtbrood. Het ziet er prachtig uit en kan met mijn stap voor stap instructies met foto’s niet misgaan.
Gerard
Hi, hierna moet je toch nog een keer kneden? Het kan na het rijzen toch niet meteen de oven in?
Eke Mariën
Ja klopt. Het moet nog gevormd worden en nog een keer rijzen in de vorm