Reuzenkikkererwtenmeringues

Met het kookvocht van kikkererwten (aquafaba) bak je heerlijke meringues.

reuzenkikkererwtenmeringues
 • Bereidingstijd: 30 minuten
  Oventijd: 4 uur

 • Voor 8 stuks

Aquafaba, de beste eiwitvervanger

Aquafaba is één van de nieuwste ingrediënten in de keuken en wordt gebruikt als eiwitvervanger. Het bestond al veel langer maar niemand deed er wat mee. Sterker nog, iedereen spoelde het weg door de gootsteen. Doodzonde. In 2015 kwam daar verandering in. Een Amerikaanse software engineer en veganist, zo gaat het verhaal, ontdekte een video…

Benodigdheden

 • Staande- of handmixer
 • Bakplaat bekleed met bakpapier

Ingredienten

 • 250 ml kookvocht van kikkererwten (uit een blik of pot)
 • 400 g fijne kristalsuiker
 • 10 g maïzena
 • 2 el cacao
 • 1 el kaneel

Werkwijze

Aquafaba is de perfecte plantaardige vervanger voor eiwitten. Deze reuzenkikkererwtenmeringues zijn makkelijk om te maken en net zo lekker als gewone meringue. Met aquafaba wordt dit heerlijke gebak even luchtig als met eiwitschuim! Je maakt ze zo:

Stap 1/ Verwarm de oven voor op 100 °C.

Stap 2/ Mix het kikkererwtenvocht met 1/3 van de suiker schuimig (gebruik een staande- of handmixer). Voeg langzaam al mixend de rest van de suiker toe en blijf mixen tot het schuim stijf is, ± 5 minuten.

Stap 3/ Zeef de maizena erboven en spatel het er doorheen. Verdeel de meringue over twee kommen. Spatel door de ene de cacao, maar schep het niet goed om, het moet er als een swirl doorheen. Doe hetzelfde met de kaneel. Maak van elke meringue 3 grote ovalen (of gebruik je eigen fantasie). Strooi er nog een beetje cacao of kaneel over en droog de reuzenkikkererwtenmeringues 2 uur in de oven. Draai de oven uit en laat de meringue erin afkoelen, in ± 2 uur. Ze moeten stevig aanvoelen aan de buitenkant, maar mogen smeuïg blijven van binnen.

Wil je meer recepten met aquafaba uitproberen? Bekijk hier bijvoorbeeld de video over het maken van luchtige aquafaba muffins.

2 Reacties op "Reuzenkikkererwtenmeringues"

 • Anke

  23 juli 2020 om 07:51

  Nu snap ik waarom mijn opgeklopte aquafaba in elkaar zakte in de oven, dankjewel. Ik had het al opgegeven. Het viel me ook op dat het mengsel nog echt naar kikkererwten smaakte. Is dat niet zo als ze goed gebakken zijn?

  • Eke Mariën

   10 augustus 2020 om 13:17

   Hoe erg je baksels van aquafaba naar kikkererwten smaakt hangt af van het blikje of potje dat je gebruikt. Over het algemeen geldt: hoe helderder de aquafaba hoe neutraler van smaak. Als de aquafaba gelig van kleur is dan zitten er een boel restjes kikkererwt in. Die beinvloeden de smaak.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.