Parmigiana di Melanzane

De lekkerste Parmigiana di melanzane of Melanzane alla parmigiana. Maakt niet uit welke naam je gebruikt, dit recept is super!

  • Bereidingstijd: 1 uur
    Oventijd: 25 min.

  • 4

Het zouten van aubergine

Over het behandelen van de aubergine bestaat veel discussie. Wel of niet zouten? Door de in plakken gesneden aubergine te bestrooien met ruim zout wordt het bittere vocht uit de plakken aubergine onttrokken, zo is het argument. Maar aubergines zijn helemaal niet meer bitter dus in veel recepten wordt deze stap overgeslagen. Dat is jammer omdat minder vocht - bitter of niet - in de aubergine het garen van de aubergines versnelt. Door het zouten droog je het oppervlak van de plakken aubergine als het ware. Er hoeft dan tijdens het bakken minder vocht te verdampen waardoor de temperatuur sneller boven de 100 graden stijgt. Dat betekent dat de aubergine sneller bruint én sneller gaart. Voor aubergine is dat een voordeel omdat deze groente veel te vaak ongaar wordt geserveerd.

Benodigdheden

  • Ovenschaal 20 x 30 cm, ingevet

Ingredienten

  • 4 aubergines (1 kilo)
  • 2 el zout
  • 150 ml olijfolie
  • 1 bosje basilicum (ca. 30 g)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el oregano
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 1 kilo rijpe zoete tomaten
  • 1 a 2 el balsamicoazijn
  • 3 eieren
  • 75 g bloem (om te paneren)
  • 250 g mozzarella
  • 100 g Parmezaanse kaas

Werkwijze

Hét recept voor deze eeuwenoude klassieker Parmigiana di Melanzane

Stap 1/ Snijd de aubergine  voor de Parmigiana di Melanzane over de lengte in plakken van een 1/2 centimeter dik. Bestrooi ze aan beide kanten met ruim zout en leg in een kom of bakblik. Laat 30 minuten staan.

Stap 2/ Maak ondertussen de tomatensaus. Breng een ruime pan met water aan de kook. Snijd de tomaten kruislings in aan de ronde kant. Dompel de tomaten met 5 tegelijk ca. 15 seconden onder in het kokende water. Schep ze uit de pan met een schuimspaan en spoel ze koud onder de kraan of leg ze in een kom met ijswater. Pel de schilletjes van de tomaten en snijd ze in kleine stukjes. Even hakken in de keukenmachine kan ook.

Stap 3/ Pluk de bladeren van het basilicum en houd apart. Hak de steeltjes fijn. Fruit de ui een paar minuten in 4 eetlepels van de olie. Voeg knoflook, basilicumsteeltjes en oregano toe en bak samen een paar minuten. Doe de tomatenpuree erbij en warm alles goed door. Voeg de tomatenstukjes toe en breng de saus tegen de kook. Laat 30 minuten zachtjes stoven. Breng op smaak met balsamicoazijn, peper en zout.

Stap 4/ Verwarm de oven voor op 180 °C.

Stap 5/ Spoel de plakken aubergine even onder kraan en laat goed uitlekken op een zeef. Dep ze droog met een doek of keukenpapier. Klop de eieren los in een diep bord. Doe de bloem in een ander diep bord. Haal de plakken een voor een door de bloem en daarna door het ei. Bak ze in ruim olie in een grote koekenpan (of in twee pannen tegelijk). Bak de plakken aan beide kanten bruin en doe ze over op een bakplaat en gaar ze nog 10 – 15 minuten door in de oven tot ze zacht en gaar zijn. Je kunt de plakken ook in één keer garen in de pan maar dit duurt een stuk langer dan alles bij elkaar in de oven.

Stap 6/ Leg in de ovenschaal afwisselend laagjes van de tomatensaus, plakken aubergine, mozzarella, Parmezaanse kaas en verse basilicumblaadjes. Houd een beetje Parmezaanse kaas en basilicum achter om te garneren. Zet de Parmigiana di Melanzane nog 20 – 25 minuten in de oven tot alles heet is en de kaas gesmolten. Bestrooi met de achtergehouden kaas en basilicum.

Cheat of korte versie
Snijd 1 kilo aubergines in plakken en leg ze naast elkaar op 2 bakplaten. Smeer ze aan beide kanten in met 50 ml olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Bak ze 30 min. in een voorverwarmde oven van 180 °C. Snijd 2 bollen mozzarella in plakken. Vet een ovenschaal van 20 x 30 cm en vul de schaal met afwisselend laagjes tomatensaus met basilicum (fles 690 g), plakken aubergine, mozzarella en 100 g geraspte Parmezaanse kaas. Bak de melanzane 25 min. in de oven.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.