Hollandse erwtensoep

Klassieke Erwtensoep uit de snelkookpan

snelkookpan

De snelkookpan; kookhype 2016

De snelkookpan Kokend Nederland heeft moeite met de snelkookpan. Terwijl bij onze oosterburen vrijwel iedereen deze energiezuinige pan in huis heeft. Willen wij geen tijd en geld besparen? Vreemd, want deze pan zou juist uitstekend passen in onze, op Calvijnse leest geschoeide, keuken. Onbekend maakt onbemind denk ik. Hoogste tijd om daar wat aan te doen. Wat is…

Benodigdheden

  • snelkookpan

Ingredienten

  • 1/2 knolselderij
  • 1 winterwortel
  • 2 dunne preien
  • 250 g gerookte spekblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 400 g spliterwten
  • 1 rookworst

Werkwijze

Bekijk hier de video van deze soep

Stap 1/ Schil voor de erwtensoep de knolselderij en snijd in dobbelsteentjes van 1 cm. Schil de wortel en snijd in stukjes. Snijd de prei in ringen en was ze onder de kraan. Hak de bladselderij fijn.

Stap 2/ Giet 1,5 liter water in de snelkookpan en voeg het spek, laurier, groenten en spliterwten toe. Sluit het deksel van de pan en breng de soep op stand 2 (de hoogste druk) aan de kook. Draai het vuur zacht zodra de pan onder druk staat en laat 15 minuten koken.

Stap 3/ Snijd ondertussen de worst in plakjes.

Stap 4/ Laat de druk via het drukventiel uit de pan ontsnappen. Roer de worst door de soep en sluit de deksel. Laat de soep nog 5 min. staan zodat de worst kan wellen en opwarmen.

Stap 5/ Breng de erwtensoep op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de soep in kommen en bestrooi met de resterende bladpeterselie.

Serveertip: Lekker met roggebrood en katenspek.

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die om de week op vrijdag 17.00 uur verschijnt.