Hollandse erwtensoep

Klassieke Erwtensoep uit de snelkookpan

snelkookpan

De snelkookpan

De snelkookpan Kokend Nederland heeft moeite met de snelkookpan. Terwijl bij onze oosterburen vrijwel iedereen deze energiezuinige pan in huis heeft. Willen wij geen tijd en geld besparen? Vreemd, want deze pan zou juist uitstekend passen in onze, op Calvijnse leest geschoeide, keuken. Onbekend maakt onbemind denk ik. Hoogste tijd om daar wat aan te doen. Wat is…

Benodigdheden

  • snelkookpan

Ingredienten

  • 1/2 knolselderij
  • 1 winterwortel
  • 2 dunne preien
  • 250 g gerookte spekblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 400 g spliterwten
  • 1 rookworst

Werkwijze

Bekijk hier de video van deze soep

Stap 1/ Schil voor de erwtensoep de knolselderij en snijd in dobbelsteentjes van 1 cm. Schil de wortel en snijd in stukjes. Snijd de prei in ringen en was ze onder de kraan. Hak de bladselderij fijn.

Stap 2/ Giet 1,5 liter water in de snelkookpan en voeg het spek, laurier, groenten en spliterwten toe. Sluit het deksel van de pan en breng de soep op stand 2 (de hoogste druk) aan de kook. Draai het vuur zacht zodra de pan onder druk staat en laat 15 minuten koken.

Stap 3/ Snijd ondertussen de worst in plakjes.

Stap 4/ Laat de druk via het drukventiel uit de pan ontsnappen. Roer de worst door de soep en sluit de deksel. Laat de soep nog 5 min. staan zodat de worst kan wellen en opwarmen.

Stap 5/ Breng de erwtensoep op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de soep in kommen en bestrooi met de resterende bladpeterselie.

Serveertip: Lekker met roggebrood en katenspek.

Samenvatting
recipe image
Recept
Hollandse Erwtensoep (Snert)
Auteur
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Gemiddelde waardering
21star1stargraygraygray Based on 22 Review(s)

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.