Gepekelde meiraap

Gepekelde groenten, Tsukémono, wordt in Japan veel als bijgerecht gegeten. Ze zijn heerlijk fris en knapperig.

  • Bereidingstijd: 20 minuten
    Pekeltijd: 4 uur

  • 8 porties

Benodigdheden

  • Pekelpers of picklepers

Ingredienten

  • 400 g meiraap
  • 8 g zeezout
  • 10 g kombu (bio winkel)
  • 2 el graanstrooop (bio winkel)
  • 3 el genmai-su rijstazijn (bio winkel)
  • 1 el mirin (toko of bio winkel)
  • 1 el citroensap

Werkwijze

Stap 1/ Boen voor de gepekelde meiraap de raap schoon met een groenteborstel. Snij met behulp van de groentemandoline de raap in zo dun mogelijke plakken.

Stap 2/ Meng in een ruime kom voorzichtig knedend met je hand het merendeel van het zout door de plakken.

Stap 3 / Leg de plakken netjes op elkaar in de pickle pers*. Strooi het resterende zout over de laatste plak. Draai het deksel op de pers en laat de raap 2 uur onder druk op kamertemperatuur picklen.

Stap 4/ Week de kombu 30 minuten in weinig water.

Stap 5/ Meng voor de marinade de graanstroop, azijn, mirin en citroensap in een kom. Haal de kombu uit het vocht en dep hem droog. Knip of snijd de kombu in dunne reepjes en voeg ze toe aan de marinade.

Stap 6/ Knijp na 2 uur pekelen zoveelmogelijk vocht uit de plakken raap.  Laat de plakken wel intact!

Stap 7/ Leg de plakken terug in de pickle pers en giet de marinade erover.

Stap 8/ Hussel even met je hand zodat de plakken overal omhuld zijn door de marinade en kombu.

Stap 9/ Draai het deksel op de pers en laat de raap nog 2 uur onder druk op kamertemperatuur picklen.

Serveer de raap als bijgerecht of als tussendoortje.

Dit recept is van Peter van Berckel, alias Fermenpeer. Zie ook: www.fermenpeer.nl

*Een picklepers kun je online bestellen via: www.fermenpeer.nl

Deel smakelijkShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestPrint this page

Reactie

Plaats hier uw reactie