Easy bladerdeeg

Bladerdeeg maken was nog nooit zo easy!

easy bladerdeeg, bladerdeeg

Bladerdeeg met de Hollandse methode

Bladerdeeg is knapperig, luchtig en geeft volume aan gebak. De smaak is neutraal. Je kunt het daardoor voor zoet én hartig gebak gebruiken. Zelf maken lijkt misschien ingewikkeld met het vele rollen en vouwen van het deeg, maar niets is minder waar. Met de Hollandse methode die ik in dit blog uitleg, is het een…

Ingredienten

 • 250 g ijskoude boter
 • 4 g zout
 • 250 g patentbloem of T65-bloem
 • 125 g koud water

Werkwijze

Een super makkelijk recept voor easy bladerdeeg.

Stap 1/ Snij de boter in kleine blokjes en meng samen met het zout door de bloem (je hoeft nog niet te kneden). Zet 1 uur in de koelkast.

Stap 2/ Giet het koude water erbij en roer alles door elkaar met een houten lepel. Kneed het mengsel met bloem bestoven handen tot een samenhangend deeg. Let erop dat de boter niet helemaal oplost in het deeg maar in blokjes zichtbaar blijft!

Stap 3/ Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap van ± ½ cm dik. Vouw de twee lange zijden naar het midden en vouw dit dubbel. Borstel steeds na elke vouw de overtollige bloem eraf. Sla vervolgens de uiteinden naar binnen en vouw het deegpakketje nogmaals dubbel. Dit is één toer.

Stap 4/ Wikkel het in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg weer uit tot een rechthoek van een ½ cm dik. Vouw het op dezelfde manier weer op en laat weer 30 minuten rusten. Herhaal dit nog 1 keer. Het deeg is nu 3 maal ‘getoerd’ en klaar voor gebruik.

2 Reacties op "Easy bladerdeeg"

 • Esther

  5 november 2016 om 21:12

  Hallo Eke,
  In de video wordt “een toer” via tekst gecorrigeerd naar “halve toer”. In het recept hierboven niet.
  Sowieso vraag ik me af hoe vaak moet je in totaal dat vouwen en draaien doen?
  Ik heb Bakken met Kennis al in huis. Geweldig!
  Ik ben zelf scheikunde gaan studeren, omdat ik meer wilde weten over koken en bakken. Uiteindelijk ben ik wat anders gaan doen, maar koken en bakken MET KENNIS is mijn passie.
  Inmiddels geef ik science en scheikunde op een gymnasium. Doet u ook iets met workshops/gastlessen op middelbare scholen?
  Ik heb zelf een amateuristische lessenreeks over cooking & chemistry ontwikkeld voor als ik eens tijd over heb. Jammergenoeg heb ik die tot nu toe pas een keer gegeven.
  Groeten,
  Esther

  • Eke Mariën

   5 november 2016 om 22:31

   Hoi Esther, leuk verhaal zeg! Goed dat je een opmerking maakt over dat toeren. Echt vreselijk stom van me in de video, vandaar die correctie. Je spreekt pas van een hele toer als het opgevouwen deeg zoals vertoond in de video nogmaals wordt gevouwen. Dit wordt wel omschreven in het recept vandaar dat ik daar geen opmerking maak.
   Nog even voor de duidelijkheid:
   Halve toer: uitgerolde deeglap (rechthoek) van beide zijden naar binnen vouwen en dan dubbel klappen. Je hebt nu een lange rechthoek gevouwen deeg.
   Hele toer: Het nogmaals naar binnen vouwen van beide kanten van de rechthoek (naar het midden) en dit dubbelklappen.
   Hopelijk is het zo duidelijk geworden. Succes!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.