Bean Wellington
Een echte vega showstopper voor elk feest menu
hoofd Bereidingstijd: 60 minuten
Oventijd: 65 minuten
Wachten: 10 uur (waarvan 8 voor het weken van de bonen)8 -
Benodigdheden
- bakplaat
- bakpapier
- keukenmachine
Ingredienten
- 150 g zwarte bonen (ongekookt)
- 50 g linzen (kleur maakt niet uit)
- 3 sjalotten
- 500 g champignons
- 3 takjes tijm
- 6 el olijfolie
- 40 g truffel-paddenstoeltapenade
- 50 ml slagroom of sojaroom
- 2 el sojasaus
- 30 g bladpeterselie
- 50 g panko
- 100 g gepelde walnoten
- 1,5 el dijonmosterd
- 10 plakjes bladerdeeg, ontdooid
- 1 ei
- 1 tl grof zeezout
- 500 ml bietensap
- 400 g knolselderij
- 2 wortels (ca. 400 g)
- 400 g spruiten
- 50 g plantaardige 'spekjes'
Werkwijze
Deze bean wellington serveer je rode bietsaus en seizoensgroenten. Dit gerecht is onderdeel van het ‘Oh denneboon’ kerstmenu van 2023. Samen met de gele linzensoep met harissa, de witte bonenpuree met geroosterde witlof en de silkentofu crème brûlée zet je een super feestelijk en gezond menu op tafel. In elke gang gebruiken we bonen maar de smaak van elk gerecht is anders. Je kunt dit menu ook met een paar eenvoudige aanpassingen in het hoofdgerecht volledig plantaardig maken.
Stap 1/ Doe de bonen en linzen bij elkaar in een kom en voeg 600 ml water toe. Laat 8 uur of een nacht weken.
Stap 2/ Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de sjalotten in stukken en de champignons in kwarten. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Hussel de champignons, sjalotten, tijm en 3 eetlepels olijfolie om in een kom en verspreid ze over een bakplaat. Bestrooi ze met peper en zout en rooster 25 min. in de oven. Laat afkoelen en verdeel in twee gelijke delen.
Stap 3/ Giet de geweekte bonen en linzen af en laat goed uitlekken. Pureer ze 5 min. in een keukenmachine tot een dikke pasta. Voeg de truffeltapenade, slagroom, sojasaus en de helft van het paddenstoelenmengsel toe. Geef nog een paar pulsen zodat alles goed gemengd is. De champignons hoef je niet fijn te malen. Doe het mengsel over op een bakplaat bekleed met bakpapier en vorm er met een spatel een ‘broodje’ van 25 x 10 x 5 cm van. Bestrijk met de rest van de olie. Bak het zwartebonenbroodje 30 min. in de oven. Doe over op een rooster en laat een uur afkoelen.
Stap 4/ Verwarm de oven weer voor op 180 °C. Maal de peterselie met de panko fijn in een keukenmachine. Voeg de walnoten, mosterd en rest van het paddenstoelenmengsel toe en maal tot alles goed gemengd is. Het mengsel moet niet aan elkaar gaan plakken.
Stap 5/ Stapel de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit tot een plak van 30 x 40 cm op een met bloem bestoven aanrecht. Maak in het midden een laag van ca. ¼ van het panko-mengsel net zo groot als het bonenbroodje. Leg het broodje erop en voorzie het rondom van een laag panko-mengsel. Houd het deeg aan de boven-, onder- en buitenkanten vrij. Snijd de zijkanten van het deeg om de 4 cm in zodat er aan beide kanten ongeveer 8 deegstroken ontstaan. Sla de stroken om en om (links en rechts) schuin over elkaar heen over het ingepakte bonenbrood. Klap de boven- en de onderkant van het deeg ook over het bonenbrood. Klop het ei los en smeer het deeg ermee in. Bestrooi met zeezout. Bak de Bean Wellington 40 min. in de oven.
Stap 6/ Breng ondertussen het bietensap aan de kook in een steelpan. Laat het sap in ca. 15 min. inkoken tot er slechts een bodempje van over is (75 – 100 ml) en het sap iets dikker begint te worden.
Stap 7/ Snijd de knolselderij en wortelen in kleine blokjes. Maak de spruiten schoon en halveer ze. Breng een pan met ruim water en een lepel zout aan de kook en voeg de spruiten toe zodra het water kookt. Kook ze in ca. 3 min. beetgaar en giet af. Laat een paar min. uitdampen.
Stap 8/ Verhit de rest van de olie in een ruime koekenpan en bak hierin de knolselderij, wortel en spekjes ca. 5 min. Schep regelmatig om. Voeg de spruiten toe en bak samen nog 2 min.
Stap 9/ Smelt de boter op laag vuur in het bietensap. Laat het sap niet meer koken. Breng de saus op smaak met peper en zout.
Stap 10/ Serveer de Bean Wellington op een grote schaal en schep er een beetje saus en groenten omheen. Serveer de rest van de groenten en saus er apart bij.
Vegantip: Maak dit gerecht plantaardig door haverroom en plantaardige boter te gebruiken. Gebruik ook een beetje haverroom voor het insmeren van het deeg in plaats van het losgeklopte ei.
Serveer de bean wellington als hoofdgerecht samen met seizoensgroenten en rode bietsaus.