Gele linzensoep met harissa
Een fris-pittige soep met een mediterrane touch
voor 30 minuten
4 - 6 -
Ingredienten
- 1 grote prei (300 g)
- 4 el milde olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 1 ingelegde citroen*
- 150 g gele splitlinzen
- 1 el pistachenoten (of hazelnoten)
- 1 liter groentebouillon
- 1 el harissa
Werkwijze
Stap 1/ Snijd voor de gele linzensoep met harissa het donkergroene stugge blad van de prei en snijd de rest in ringen. Was goed en laat uitlekken op een vergiet. Snijd de knoflook fijn.
Stap 2/ Fruit de prei met de knoflook ca. 5 minuten in 2 eetlepels de olie op matig vuur in een ruime pan.
Stap 3/ Snijd intussen de citroen in parten en verwijder het vruchtvlees, dit wordt niet gebruikt. Snijd de helft grof en de andere helft in flinterdunne reepjes. Hak de pistachenoten grof.
Stap 4/ Voeg de grof gesneden citroen, bouillon en spliterwten toe aan de prei en breng de soep tegen de kook en laat 30 min. zachtjes koken.
Stap 5/ Pureer de soep fijn in een blender.
Stap 6/ Meng de harissa met de rest van de olie. Serveer de gele linzensoep met harissa met de fijngesneden ingelegde citroen, hazelnoot en harissa-olie.
*ingelegde citroen wordt ook gekonfijte of gepekelde citroen genoemd. Je koopt ze in de supermarkt van het merk ‘Souq’ of anders in Turkse of Marokkaanse levensmiddelenwinkels.
Serveer deze gele linzensoep met harissa als voor- of tussengerecht.
Deze gele linzensoep met harissa is onderdeel van het ‘Oh denneboon’ kerstmenu van 2023. Samen met witte bonenpuree met gegrilde witlof, de bean wellington en de silkentofu crème brûlée zet je een super feestelijk en gezond menu op tafel. In elke gang gebruiken we bonen maar de smaak van elk gerecht is anders. Je kunt dit menu ook met een paar eenvoudige aanpassingen in het hoofdgerecht volledig plantaardig maken.
Ineke Ottens
Een heerlijke soep, en heel gemakkelijk en snel te bereiden. Door de gepekelde citroen krijg je een bijzondere smaak
Eke Mariën
Dank voor je feedback Ineke! We eten deze soep zelf ook graag.